TREĆA SREĆA Sud je zaključio da Ivo Sanader nije ratni profiter

Ivo Sanader
Cropix

Bivši premijer Ivo Sanader u trećem suđenju za aferu Hypo je oslobođen! Sutkinja je, prenosi Index, rekla da nije kriv za ratno profiterstvo.

Ovo je treće suđenje Sanaderu za istu stvar. Saga traje još od 2011., kada je počeo objedinjen proces Sanaderu u predmetima Hypo i Ina – MOL. Za Hypo je već dva puta bio osuđen.

Obje presude su pale na Ustavnom, odnosno Vrhovnom sudu. Ovo bi trebala biti treća "sreća", bilo za tužitelje, bilo za bivšeg premijera. Uz jednu važnu napomenu. Nakon toliko godina gotovo nitko se više i ne sjeća ni Hypo banke ni uzetog mita. A sve manje i samog Sanadera.

Tužiteljstvo Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3.6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.