Treća federalna jedinica u BiH mogla bi postati neminovnost

...budući predsjednik Republike Hrvatske ne treba biti stranački čovjek. Na konstataciju novinara da je Bandić "čest i rado viđen gost u Posavini" te da je "prvi i jedini predsjednički kandidat koji je došao na područje Brčko Distrikta i time pokazao da i tamo žive Hrvati", predsjednički kandidat je odgovorio:

- Ne samo u Brčko Distrikt. Nažalost, ja sam jedini i od hrvatskih predsjedničkih kandidata i predsjednika koji je ušao i u Radimlju, i u Stolac, ali i u Banju Luku... Ja sam uvijek išao glavom tamo gdje netko drugi nije mogao. To jeste rizik, ali je i dobitna kombinacija i ništa više. Ostao sam dosljedan sebi i svom stilu, a to nije ništa posebno. Očekujem podršku od ljudi u Posavini, kao i svih naših državljana koji žive u Hrvatskoj.

Bandić je još jednom ponovio da je prijatelj Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda u BiH.

- Držim da je suštinsko pitanje budućeg hrvatskog predsjednika da vodi računa o tome da je strateško pitanje Republike Hrvatske jedinstvena, suverena i demokratska Bosna i Hercegovina, triju konstitutivnih, ali ravnopravnih naroda. Ukoliko hrvatski narod ne bude mogao u okviru postojećih institucija u BiH, u dogovoru s ostala dva naroda i međunarodnom zajednicom, dobiti tu svoju ravnopravnost koju ja zagovaram, onda neće ništa drugo preostati nego da i budući hrvatski predsjednik, sukladno Ustavu RH, a temeljem Dejtonskog sporazuma, posegne za trećom federalnom jedinicom. Ja je izravno ne zagovaram, ali ako se ne bude sve ovo o čemu sam govorio realiziralo, onda će to biti neminovnost - kazao je Bandić u interviju za Fenu.

Nemam veze s Tuđmanom i Šuškom


Bandić je prokomentirao i ocjene da je njegova politika prema BiH "samo nastavak politike Gojka Šuška i Franje Tuđmana".

- Nema tu nikakve veze s Tuđmanovom i Šuškovom politikom. Tako govore i napadaju me oni koji nisu ni avionom prešli preko BiH. Još jedanput ponavljam: ja zagovaram da se u okviru tri naroda s međunarodnom zajednicom osigura ravnopravnost hrvatskom narodu koji se više od 90 posto u veljači 1992. godine izjasnio za neovisnost Bosne i Hercegovine. Ta neovisnost predviđa njihovu ravnopravnost, ne samo konstitutivnost - rekao je Bandić.