TRAŽE SE KRIVCI Osječka tvrtka skladištila 25 puta više plastike od dopuštenog?

Požar Osijek
HRT

Katastrofalni požar koji je u noći s utorka na srijedu buknuo u dvorištu tvrtke Drava International u Osijeku i u kojemu je gorjela golema količina plastičnog otpada, pod kontrolom je, no opasno izdimljavanje još nije prestalo. Utvrđuju se razmjeri katastrofe i njezine posljedice na stanovništvo, javlja HRT.

Senka Samardžić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije komentirala je kakvoću zraka na tom području te kazala kako je mjerenje u Antunovcu pokazalo povećanu razinu lebdećih čestica kao i da je kod ponovljenog mjerenja njihova koncentracija bila 20 puta manja od dozvoljene.

“Zasad se ne trujemo, sve je u dozvoljenim granicama, mjere koje su preporučene stanovništvu su i dalje na snazi: maske za sva područja zahvaćena dimom, ovisno je o mikroklimatskim uvjetima, znači vjetru, na koju će stranu taj dim ići, ne zadržavati se previše vani. Kronični bolesnici, apeliramo, uzimajte svoju terapiju, u slučaju bilo kakvih tegoba javite se svom izabranom liječniku”, kazala je Samardžić i dodala kako se njima nije još nitko javio s tegobama.

Tvrtka tvrdi da je sve u redu

Tvrdi i kako se podaci mjernih postaja nisu čekali predugo te da se stanovništvo držalo preporuka. “Same mjerne postaje su došle iz Zagreba, detektiraju preko tisuću kemijskih spojeva u zraku, mjerili smo i danas na području grada i nije bilo odstupanja, odnosno nije se ništa detektiralo”, kazala je.

Nakon velikog požara koji je u srijedu poslije ponoći buknuo na otvorenom deponiju plastike, tvrtka Drava International oglasila se priopćenjem u kojem navodi da je istraga u tijeku te da im je primarni interes da se “požar što prije ugasi te da se utvrde okolnosti ovog nesretnog događaja”.

Istaknuli su da posluju “sukladno svim zakonskim propisima Republike Hrvatske, a trenutne količine sirovina na skladištu u skladu su s dozvolama” te sugerirali da ne isključuju mogućnost da je požar podmetnut.

Smiju držati do 20.000 tona otpada

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić danas je najavio da će protiv vlasnika tvrtke Drava International podnijeti kaznenu prijavu te ustvrdio kako se na njenim prostorima nalazilo oko pola milijuna tona plastike.

Glas Slavonije piše kako je u posjedu dokumenata u kojima se navodi da je dozvolu Drava Internationalu za držanje otpada izdala upravo Osječko-baranjska županija u listopadu 2022. godine.

Tim dokumentom propisano je kako je u jednom trenutku na lokaciji tvrtke dopušteno držati 20 tisuća tona svih otpada, točno propisano koje vrste i u kojim količinama, a ako su, navode, istinite tvrdnje Anušića, to bi značilo da je u Dravi International bilo 25 puta više uskladištenog otpada od maksimalno dopuštene količine.

Ugovori s Ministarstvom i fondom

List piše da je u posjedu i drugog dokumenta od Ministarstva zaštite i okoliša iz 2018. kojim se Drava Internationalu izdaje rješenje i daje ovlaštenje da s Fondom sklopi ugovor za obavljanje usluge obrade plastične ambalaže na deset godina.

No, istim rješenjem tvrtki se odbija obavljanje usluge obrade plastične ambalaže od polipropilena (PP) jer ne raspolažu postrojenjem i opremom koja ispunjava odgovarajuće tehničko-tehnološke uvjete.

Glas Slavonije također piše da je tvrtka u veljači 2020. potpisala ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, a tiče se obavljanja usluge obrade PET otpadne ambalaže u sustavu povratne naknade.

Inspektorat utvrdio nepravilnosti

Kako javlja HRT, Državni inspektorat poručio je da su u posljednje četiri i pol godine obavili devet inspekcijskih nadzora. Utvrđene nepravilnosti su, tvrde, otklonjene, no podnesene su i dvije kaznene prijave.

Također su kazali da je dozvolu za rad dala Osječko-baranjska županija. No, tko je glavni krivac za ovu ekološku katastrofu koja je pogodila osječko područje, u konačnici će pokazati rezultati istrage.

Nepalce tražili da se vrate u krug tvornice?

Inače, Drava International broji 500 zaposlenih, a njih stotinjak su državljani Nepala koji imaju organiziran smještaj i obroke u kontejnerima u krugu tvrtke. U srijedu su zbog opasnosti od ugroze od požara pozvani da napuste kontejnere te su jutro dočekali u otvorenom prostoru u krugu tvrtke sa svojim stvarima.

Grad Osijek osigurao im je smještaj u dvorani Jug do koje su prevezeni autobusima, a gdje im je osigurano 116 kreveta, zaštitar tijekom noći, internet, stolovi i stolice za objedovanje te druge potrepštine. Crveni križ osigurao im je hranu, a u srijedu i četvrtak poslužen im je ručak. No, kako neslužbeno doznaje Glas Slavonije, iz tvrtke Drava International uputili su nevjerojatan zahtjev da se radnici iz Nepala već danas vrate u smještaj unutar kruga tvornice.