Traže imena pilota ubojica, ali odgovora nema

Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata, ženevska konvencija, Ministarstvo branitelja, jna
Unatoč tome što su u tri navrata molili Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji da im pomognu u pronalaženju imena pilota JNA koji su sudjelovali u raketiranju Đakova i okolice, kada su stradala 23 civila, u Udruzi civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine upozoravaju da odgovora nema, dapače, kako kaže predsjednica udruge Marijana Adrić, usprkos potpisanim povratnicama, ondje tvrde da ih nisu ni zaprimili.

- Udrugu civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine osnovali su 16. ožujka prošle godine u Đakovu članovi obitelji nevinih civila poginulih u Đakovu i Đakovštini u napadima JNA 1991. i 1992. godine. Na području Đakovštine stradala su 23 civila, od kojih je najmlađi imao samo 14, a najstariji 79 godina. Ti su civili stradali kao slučajne žrtve napada JNA, dok su se vraćali kući s radnog mjesta, dok su bili na radnim mjestima, a takvi zločini čine najteže povrede Ženevskih konvencija i drugih međunarodnih pravnih propisa. U njihovo je ime 2011. godine podignuta kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja. Naša je udruga osnovana u povodu podizanja optužnice protiv Veljka Kadijevića i 12 oficira. Ti su predmeti trenutačno u fazi sazivanja glavne rasprave - podsjeća predsjednica Marijana Adrić.

- Ministarstvo branitelja najavilo je donošenje zakona o civilnim žrtvama. Kao Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine više smo nego zainteresirani za donošenje tog zakona, kao i za sudjelovanje u njegovoj pripremi. Naša udruga poduzima sve korake kako bismo došli do bilo kakvih dokaza i saznanja o počiniteljima. Budući da nije bilo pomaka, niti je što poduzeto vezano uz optužnice protiv Veljka Kadijevića i 12 oficira, udruga se obratila direktno Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji. Pismenim je putem poslana molba da nam pomognu doći do imena pilota JNA koji su sudjelovali u raketiranju Đakova i okolice. Iako im je molba dostavljena u tri navrata, o čemu svjedoče i potpisane poštanske povratnice, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Srbiji tvrdi da ju nije zaprimilo. S njihove strane nije ništa ni poduzimano vezano uz navedeni predmet - ogorčena je Adrić, no ističe da odustajanja nema.

- Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine ni u kojem slučaju ne namjerava odustati, nego ustraje u zahtjevu. Početkom godine ponovno smo poslali dopis Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji, a istovremeno i Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu i Ministarstvu odbrane Republike Srbije te se nadamo bilo kakvom odgovoru. O ovome govorimo jer želimo da građani budu informirani o tome u kojoj je fazi predmet vezan uz ratne zločine počinjene u Đakovu i okolici. Udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine neće odustati od svojih ciljeva i usprkos svim preprekama i nedostatku suradnje na koje nailazimo tražit ćemo pravdu i kaznu za odgovorne osobe u ime civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine - poručuje Marijana Adrić.

glas-slavonije.hr