TRAJAT ĆE DESETLJEĆIMA Hrvatska tvrtka na čelu klastera koji će razminirati Ukrajinu

Mine deminer
Ilustracija

Hrvatska tvrtka na čelu je regionalnog klastera koji će razminirati Ukrajinu, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je riječ o najvećem projektu razminiravanja koji će trajati desetljećima, prenosi Hina.

U ovom trenutku možda je minirano i 30 posto ukrajinskog teritorija, odnosno 174 tisuće kvadratnih metara, što je trostruko više od hrvatskog teritorija. U opasnosti od mina je šest milijuna ljudi, 250 ih je već poginulo, a 500 ozlijeđeno", izjavio je nedavno ukrajinski premijer Denis Šmihal na Međunarodnoj donatorskoj konferenciji za humanitarno razminiranje u Zagrebu.

Upravo razminiranje prostora Ukrajine sljedećih godina bit će jedan od najizazovnijih zadataka za tu zemlju i međunarodnu zajednicu. Za razminiranje Ukrajine aktivno se priprema i zagrebačka kompanija DIZ-EKO.

Njezin suvlasnik Darko Urukalović ističe da su početkom godine stupili u kontakt s ukrajinskom ambasadom u Zagrebu kako bi se uključili u posao. Na početku su razgovore započeli predstavnici DIZ-EKO-a i još jedne kompanije, a danas, sedam mjeseci poslije, tvrtka DIZEKO na čelu je klastera u kojem je za sada pet kompanija iz hrvatske i regije.

Bit će to najveći regionalni klaster za poslove razminiranja koji će krenuti u Ukrajinu.

"Uskoro nam predstoje završni razgovori s predstavnicima ukrajinske Vlade i potpisivanje ugovora. Očekujem da bismo početkom godine trebali u Ukrajini početi s razminiranjem", ističe Darko Urukalović.

On i partner na projektu Goran Goretić na donatorskoj konferenciji susreli su se s Ihorom Bezkaravajnyiem, zamjenikom ministra gospodarstva Ukrajine, i Bogdanom Drapjatyiem, zamjenikom ministra unutarnjih poslova Ukrajine, zaduženim za pitanja razminiranja, te su dogovarali posljednje detalje oko angažmana ovog klastera.

Ukrajinska strana već sada DIZ-EKO-u nude da njihov klaster postane dio onoga ukrajinskog koji je već formiran, što bi im, prema riječima Urukalovića, olakšalo posao, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.