Tomislav Karamarko: Mesić laže

Istaknuo je, među ostalim, da je tzv. Brijunski transkript, suprotno Mesićevim tvrdnjama, bio iskorišten kao dokaz, i to najprije na suđenju Slobodanu Miloševiću, a kasnije je korištenje, tvrdi ministar, vidljivo i iz presude generalu Anti Gotovini.

Također nije točno ni da je Protuobavještajna agencija (POA) posjedovala audiozapis Brijunskog transkripta.

Karamarko tvrdi da su samo istraživali vjerodostojnost Brijunskog transkripta i to je bio jedini doticaj s tim dokumentom. Izjavio je i da nekadašnja POA, kojoj je bio na čelu, nije samostalno i izravno surađivala s Haškim sudom. POA je analizirala vjerodostojnost transkript tzv. brijunskog sastanka, nakon čega ga je dostavila Državnom odvjetništvu RH, prenosi HRT.

"Taj ili bilo koji drugi dokument POA nije predala Haškom sudu", kazao je Karamarko na izvanrednoj konferenciji za novinare sazvanoj zbog izjava Stjepana Mesića.

U povodu Mesićeve izjave prvo se oglasila predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Izjavila je da je razgovarala s Karamarkom o tome. Nije željela prenijeti što joj je rekao, ali je najavila da će se on oglasiti o tome, što je i učinio.

Kosor je dodala da je prethodno, kao predsjednica Vlade, zatražila od Vladina Ureda za suradnju s međunarodnom kaznenim sudom da ispita sve činjenice koje se ovih dana spominju.

"Dakle, tražim opširno izvješće o radu Ureda u tim vremenima kako bismo na stolu imali sve prave činjenice", izjavila je premijerka.

Podsjetimo, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ustvrdio je da ni on, ni njegov Ured nikad nisu izravno dostavili neki od tzv. Tuđmanovih transkripata Haškom sudu. Dodao je da je originalni zvučni zapis brijunskog sastanka u podrumskom arhivu pronašla Protuobavještajna agencija, čiji je ravnatelj bio Karamarko, izuzela ga i utvrdila njegovu autentičnost, nakon čega je taj zapis predan Haškom sudu.