Tko je svećenik koji je spriječio sukob policije i prosvjednika

Tko je svećenik koji je spriječio sukob policije i prosvjednika
Pater Ike Mandurić nije, naime, župnik u sv. Marku, već je došao dati podršku prosvjednicima, a činio je to u više navrata u šatoru u Savskoj ulici otpočetka prosvjeda.

Uz njega se moglo vidjeti i don Damira Stojića, studentskog kapelana. Pater Ike Mandurić u javnosti je postao poznat po svome radu s mladima i vodi studentski pokret SKAC u Palmotićevoj ulici. Mladi ga doslovce obožavaju, a za svećenika se zaredio u zreloj dobi. Naime, do 37. godine je bio arhitekt.

Pater Ike Mandurić gasio je svojedobno onoga branitelja koji se polio benzinom i zapalio na prosvjedu.

"Sinoć sam gasio branitelja koji gori. Čim se plamteća buktinja srušila na pod, skočio sam sa stepenica, odbacio megafon, strgnuo sam jaknu sa sebe i počeo ga njome gasiti. I Vito isto tako. Mahali smo i bjesomučno mlatili i mlatili po vatri iz sve snage, ali nije išlo. Žamor i vrisak mladih koji su do tada s nama molili krunicu, činili su vrijeme nemoguće dugim. Netko je bacio i jednu deku na njega, ali i dalje bukti. Nastojao sam mu jaknom barem prekriti lice da dobijemo na vremenu, ali nije puno pomagalo. Činilo se da ćemo izgubiti bitku. Čovjek, branitelj, gori, tu preda mnom, i ne mogu ga ugasiti. Dok najednom: „Aparat za gašenje, aparat za gašenje!" - zavikne tko. Sekunde su bile kao minute dok nisu dotrčali s aparatom za gašenje... Tko bi se nadao da postoji i aparat za gašenje. Suknu bijeli dim, sve nas prekri oblak, i ugasiše vatru. Učas liječnici, stadoše s njega skidati odjeću, stavljati obloge. Počeo je jaukati. Živ je! Nakon nekoliko minuta i policija, hitna iz grada...", napisao je u svome tekstu za Narod.hr.

"Povreda dostojanstva branitelja, marginaliziranje, zapostavljanje, šutnja, površno slavljenje državnih blagdana, podučavanje krive, netočne povijesti, „zbrinjavanje" branitelja u kojem ih se miče s pijedestala sadašnjosti i povijesti - to je uzrok svih nezadovoljstava i pravi stres, pravi PTSP. Jer, oni ne mogu živjeti s tim da je njihova žrtva bila bespotrebna i suluda.No, oni se ne mogu niti izboriti za dostojanstvo svetinje koja im je sveta, pa hoće nestati s lica zemlje, i svojim nestankom izreći posljednje ogorčenje. Oni ne mogu vratiti dostojanstvo Domovini jer oni nisu na vlasti, ali ne mogu niti živjeti s tim da onaj tko je na vlasti, to sveto obeščašćuje. To je dužnost vlasti! Svaka vlast ima dužnost, i mora učiniti to da branitelji nekoliko puta godišnje sjede počasnim ložama, ili prolaze u svečanim defileima", napisao je pater Ike nakon toga događaja, poručivši braniteljima da se ne boje.

vecernji.hr