TKO JE PRIJAVIO HRVATE U ZAMBIJI Pogledajte što je Ivan Pernar izjavio prije nekoliko tjedana

Ivan Pernar
Screenshot

Hrvatski posvojitelji, kojima je sud u Zambiji u ponedjeljak povukao optužnicu za pokušaj trgovine djecom i krivotvorenje dokumentacije o posvojenju četvero djece iz DR Konga te naredio da napuste zemlju u roku od 48 sati, zaustavljeni su u utorak prijepodne u zračnoj luci u Ndoli pri povratku u Hrvatsku, a kako je Jutarnji jučer doznao iz diplomatskih izvora, zadržani su u pritvoru zbog istih optužbi za koje ih se teretilo ranije.

Kako smo jučer izvijestili, pojavile su se razne glasine o tome zašto su zapravo ponovno uhićeni - od toga da je imigracijskoj službi u Ndoli stigla anonimna prijava jednoga hrvatskog građanina do toga da se u srijedu javio ključni svjedok tužiteljstva koji se u utorak nije pojavio.

Na društvenim mrežama se od jučer špekulira tko je iz Hrvatske prijavio Hrvate, a u svjetlu te činjenice zanimljiva je izjava koju je bivši saborski zastupnik Ivan Pernar dao 12. siječnja gostujući u Podcast Inkubatoru Ratka Martinovića. Pernar je, naime, ondje rekao kako je podnio kaznenu prijavu DORH-u u vezi ovog slučaja, no neke pojedinosti o tome nije otkrivao.

Sadržaj se učitava...

"Koliko sam ja shvatio, generalni konzulat DR Konga rekao je da papiri o posvajanju nisu autentični. I oni su zapravo zbog toga u pritvoru. Da su ti papiri autentični, oni ne bi imali nikakvih problema oko posvajanja. Ali je trenutno to predmet rasprave. Upitnik je veliki nad tome jesu li autentični. Ja sam zato podnio kaznenu prijavu na DORH. Rekao sam: gledajte, zna se da se iz tog Konga ne mogu posvajati djeca. Tamo ne mogu ni homoseksualci ni transrodne osobe posvajati djecu. Jasno je da dva od četiri para nisu upisana u registar posvojitelja", rekao je Pernar, a potom istaknuo "zanimljiv detalj", prenosi Jutarnji list.

- Kad su oni njih pitali jeste li vi uopće bili u Kongu, na suđenju danas, oni su rekli: Ne, mi nismo ni bili u Kongu. Znači, kako je moguće na neviđeno posvojiti djecu od tamo. Tko je tu djecu prevezao preko granice, za koji novac... Sumjam da bi netko besplatno išao to raditi. Koliko su oni platili da bi došli do te djece? To su sve pitanja koja vabe za odgovorom - istaknuo je Pernar.

Pernar je u nastavku problematizirao zašto Hrvati uhićeni u Zambiji nisu otišli npr. u Sloveniju ili Mađarsku posvojiti djecu. - Pođimo od pretpostavke je baš Hrvatska problem. Pa zašto onda nisu išli posvojiti dijete u Sloveniju, Mađarsku, BiH, Srbiju, Austriju, Poljsku, Češku, Grčku, Italiju... Nebitno. Je li moguće da im nijedna europska zemlja ne odgovara? Da je baš svugdje sustav loš, a baš tamo u Kongu je sustav dobar - rekao je, između ostalog, Pernar.

Podsjetimo, uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju posvojili i namjeravali povesti ih u Hrvatsku.

Nakon mjesec i pol dana boravka u zatvoru, pušteni su da se brane sa slobode s obzirom da su ispunili tražene uvjete: jamčevina od 20 tisuća zambijskih kvača po osobi, pisano jamstvo od strane 16 zambijskih državljana te regulirani boravak u Zambiji. U ponedjeljak je stigla vijest kako je sud u zambijskoj Ndoli odbacio optužnicu protiv Hrvata za trgovanje djecom i oni u roku od 48 sati moraju napustiti zemlju, no jučer se dogodio novi obrat.