TKO JE KRIV Plenković odgovornost za napad prebacio na društvo u cjelini i medije, politika očito nije ništa pridonijela

TKO JE KRIV Plenković odgovornost za napad prebacio na društvo u cjelini i medije, politika očito nije ništa pridonijela
FaH

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu da je napad koji se dogodio u ponedjeljak na Markovu trgu pokazatelj radikalizacije, koja zahtjeva da institucije i društvo ispitaju koji su motivi i razlozi takvog čina.

"Ovo je ozbiljna situacija, koja zahtjeva da institucije i svi zajedno kao društvo ispitamo koji su motivi i razlozi ovakvog čina. Ovo je moment koji je prešao granicu i doveo nas u situaciju da na drugačiji način postavimo sigurnosne okvire rada Vlade i boravka predstavnika medija na Trgu svetog Marka", rekao je premijer na konferenciji za medije.

Dodao je kako se cijelo društvo mora zapitati kako je došlo do ovakve radikalizacije jer "ovo jest radikalizacija".

"Ovo je ponašanje koje je sigurno uvjetovano informacijama pod kojima je taj mladić bio, nekome tko je na njega utjecao, izvorima iz kojih se napajao da napravi ovakav pokušaj ubojstva. Vidjet ćemo tko je za to odgovoran", kazao je Plenković. 

Poručio je kako u ovome trenutku ne može ni u koga uprijeti prstom, ali se društvo mora zapitati tko su akteri koji potiču mržnju u političkom životu Hrvatske.

"Koji čak nakon ovoga akta, poput Ivana Penave i gospođe Karoline Vidović Krišto su u stanju dati izjave koje su za svaku osudu, neprihvatljive, nevjerojatne u političkom smislu i sigurno ne pridonose kulturi tolerancije i normalnog ponašanja u uređenom društvu", rekao  je Plenković.

Pozvao je i na odgovornost raznih medijskih aktera koji potiču mržnju. "Onih koji u svojim emisija potiču mržnju između Hrvata i manjinskog naroda Srba", naglasio je premijer, prenijela je Hina. Reportaže hrvatskih medija govore ponešto i o životu mladića koji je nakon napada izvršio samoubojstvo. Rastao je u braniteljskoj obitelji, a stric mu je poginuo u ratu. U Hrvatskoj za njega i braću nije bilo posla, pa su mu dva brata u Njemačkoj, i on je išao, pa se vraćao.