TJERALICE IZ BIH I CRNE GORE Graničar kod Imotskog u službenom vozilu ilegalno u BiH prebacivao osuđenika

TJERALICE IZ BIH I CRNE GORE Graničar kod Imotskog u službenom vozilu ilegalno u BiH prebacivao osuđenika
MUP HR

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog počinjenja kaznenog djela 'Zlouporabe položaja i ovlasti'.

"Optužnicom se okrivljenik tereti da je, u razdoblju od 4. do 24. studenoga 2020., kao policijski službenik Postaje granične policije Imotski, iako je bio dužan prijaviti svaku osobu koja prijeđe ili pokuša prijeći državnu granicu izvan graničnog prijelaza odnosno osobu koja izbjegne graničnu kontrolu, omogućio jednom osuđeniku da nezakonito boravi na teritoriju Hrvatske te nezakonito ulazi i izlazi s njenog teritorija. 

Znajući da su za tim osuđenikom raspisane međunarodne tjeralice na temelju presuda nadležnih sudova u Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini, a kojima je osuđen na zatvorske kazne, s namjerom da osuđenik ne bude uhićen i izručen navedenim državama, u dva navrata okrivljenik nije prijavio njegov boravak u Hrvatskoj niti je sačinio izvješća o počinjenju prekršaja iz Zakona o nadzoru državne granice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, okrivljenik je dva puta službenim policijskim vozilom tog osuđenika prevezao do ilegalnog prijelaza državne granice u neposrednu blizinu granične crte s Bosnom i Hercegovinom kako bi izbjegavajući graničnu kontrolu napustio teritorij Hrvatske izvan graničnog prijelaza. 

Na opisani način je višestrukom osuđeniku omogućio da slobodno boravi i kreće se na hrvatskom teritoriju te da izbjegne uhićenje i izručenje Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini", navedeno je u izvješću Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.