FOTO  Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju

Vukovar, Škabrnja

Skup je započeo Hrvatskom himnom koju je izvela klapa HRM Sveti Juraj, a nakon toga usjedila je minuta tišine za sve poginule branitelje i civile u obranbenom domovinskome ratu.

Kako je istakao zapovjednik Škabrnjskog batajona Marko Miljanić prije agresije JNA i četnika imao je miran i idiličan život. Ima je oca i dva brata, a danas nema ni oca ni braću jer su ih smakli  zlotvori koji su mrzili sve što je Hrvatsko pa su i crkvu uznesenja blažene djevice Marije u mjestu sravnili do temelja. Gospin kip su oskrvnavili i zabili sjekiru u njega. Kip i danas stoji u novoj crkvi i o tome svjedoči. Kako dalje kaže naš Marko na Škabrnju je dnevno padalo toliko granata koliko je za početak oluje palo na Knin, Obrovac, Benkovac i Gračac. Ne treba zaboraviti ni to da je Škabrnja struju dobila tek 1974. godine, a  niti jednoga metra asvalta nije imala za vrijeme ex Jugoslavije. S druge strane su sva sela koja su bila nastanjena Srpskim živjem imala struju vodu i telefon.
Škabrnja je branjena koliko se kod god moglo, ali je nisu uspjeli obraniti do kraja jer su se morali povući jer pomoć nije stizala. Nakon potresnog svjedočanstva na binu ponovo izlazi klapa HRM i izvodi pjesmu Oči u oči.

Zatim na binu stupa Hrvatski branitelj dragovoljac i predsjednik društva logoraša za Splitsko dalmatinsku županiju Ivan Turudić koji je istakao da je za vrijeme rata poginulo petnest tisuća osoba, a od toga pet tisuća i osamsto branitelja, što znači da je poginulo više civila nego vojnika. To znači da je na Hrvatsku izvršena agresija sa genocidnim namjerama, te postoje  međunarodne presude koje to dokazuju. Danas se trebamo sjetiti posebno Hrvatskih ratnika koji su zapostavjeni i marginizirani, a koji umiru u najboljim godinama svoga života, dvije i pol tisuće godišnje sve radi posljedica rata.

Klapa HRM  izvodi pjesmu otišao je otac moj polako, a nakon toga župan Zlatko Ževrnja koji je ujedno bio izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pozdravja sve okupjene i poručuje da imamo povjerenja u ovu vladu. te da ima puno posla i da će naša domovina krenuti naprijed.

Monsinjor Marin Barišić je poveo molitvu i svi skupa smo izmolili oče naš zdravo mariju i slava ocu i spokoj vječni.

Uslijedilo  je prikazivanje filma o Ovčari I o svjedočenjima preživjelih logoraša i zarobjenika koji su preživjeli golgotu mučenja i premlaćivanja. Nisu birana srestva ni alati za mučenje počevši od lopata, krampova željeznih šipki, ašova, kundaka sve do strijeljanja na Ovčari gdje su mogi branitelji i civili skončali svoj život. Posebno se spominje sprega JNA i lokalnih četnika i zelenoga bagera koji je iskopao rupu na Ovčari gdje su dovođeni zarobjenici i strejani od strjejačkoga voda. U tome je sudjelovalo  oko sto šesdeset četnika , a samo njih sedamnest je osuđeno i to u Srbiji Poslije su osobođeni i danas slobodno putuju i šeću po Hrvatskoj. Za sve to je odgovoran biši držani odvjetnik Mladen Bajić koji je prepustio suđenje Srbiji. Na kraju filma svima naznočnima se obratio scenarist filma i predsjednik nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić koji je istakao  da republika Hrvataska mora procesuirati ratne zločince koji su počinili ovaj genocid na Ovčari i sve zločine za vrjeme obranbenog domovinskogarata. Na kraju svoga govora emocije su učinile svoje te je suza zaiskrila u oku velikoga čovjeka i domoljuba.

Što reći i na kraju nego nikada zaboraviti Vukovar i Škabrnju i ostala mjesta koja su stradala u ratu i glasno i jasno reći mi smo branili svoj dom i domovinu. Nismo ni agresori, a još manje smo zločinci.

Film obavezo pogledati da se ne zaboravi golgota Hrvata.

Sve fotografije u GALERIJI

Tekst i foto by:Ivica Lozina