TELEGRAM Banožić imao 0,21 promil alkohola u krvi, noć prije bio je na druženju i malo je spavao

Prometna nesreća kod Vinkovaca Mario Banožić
Davor Javorčić/PIXSELL

Sada već bivši ministar obrane Mario Banožić, pokazali su rezultati vađenja krvi u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, imao je 0.21 promila alkohola. Uzorak krvi izvađen je u 6:47 sati, u subotu 11. studenoga, dakle 32 minute nakon nesreće, odnosno vremena koje je u službenom priopćenju navela PU Vukovarsko-srijemska. Policija je dojavu o nesreći zaprimila u 6:15 sati, doznaje Telegram.

Toksikološka analiza krvi koja je dala rezultat od 0.21 promila učinjena je uređajem Beckman Coulter, serije AU, metodom EMIT (enzim-imunotest), kolorimetrijom. Nalaz je validiran u 7:51 sati.

Prisutnost alkohola u krvi bitno mijenja Banožićevu poziciju u kaznenoj odgovornosti, jer to mijenja kvalifikaciju o nehajnom postupanju. A to onda dovodi u sumnju i sljedeće korake u istrazi koja je pokrenuta: prema Telegramovim izvorima uzorci krvi i urina koji su poslani u Centar za forenzična istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić” nisu oni koju su uzeti i Vinkovcima, već u KBC Osijek, kamo je Banožić prebačen nekoliko sati kasnije. Što onda čini upitnim vjerodostojnost nalaza s obzirom na protok vremena.

Ubitačna kombinacija

Izvor Telegrama kaže da je Banožić prije kobnog jutra bio na druženju koje je potrajalo do kasno u noć, te da je samo nekoliko sati nakon toga, rano ujutro u subotu, krenuo u lov u Kunjevce. Kad se umoru i neispavanosti doda i utvrđena količina alkohola, te vožnja po magli, jasno je da je to ubitačna kombinacija, koja je uzrokovala tragičan ishod.

Neslužbeno se doznaje da ni Banožić ni smrtno stradali vozač kombija Goran Šarić u trenutku nesreće nisu bili vezani pojasom. Kamion kojeg je pretjecao Banožić, kaže isti izvor, vozio je 78 kilometara na sat, što znači da je brzina pretjecanja bila veća. Koliko, još nije utvrđeno. No, da je sraz dvaju vozila bio silovit vidi se i na fotografijama snimljenim na mjestu nesreće. Vozač kombija, najvjerojatnije, stradao je od vjetrobrana, koji je puknuo nakon sudara, jer se staklo nije odmah rasulo.

Kako je objašnjeno novinaru Telegrama u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima Banožiću je krv uzeta kako bi se u slučaju potrebe operativnog zahvata znalo ima li u krvi alkohola ili opijata, da bi se moglo pravilno postupiti u slučaju anestezije, kao i da bi se znala i njegova krvna grupa bude li potrebna transfuzija.