Tako lijepa, a tako skupa: Godišnji odmor sve skuplji i skuplji

jadran, Klek, Neum, more, turizam, Hrvatska
Mnogi su faktori koji utječu na visinu cijena najma turističkih objekata, no ipak oni najbitniji su: lokacija, blizina plaže, opremljenost apartmana te raznolikost sadržaja i znamenitosti koje pruža mjesto u kojem se apartman nalazi .
Istraživanje portala za nekretnine i turizam Crozilla.com pokazalo je kako su cijene najma apartmana tijekom svibnja i lipnja ove godine za 9,4 posto više nego u istom razdoblju lani.

Najniže cijene trenutno su u Vodicama, a cijena jednog noćenja u apartmanu jednaka je lanjskoj te iznosi tek 7 eura po osobi. Otoci Murter i Korčula, također su svrstani u listu najpovoljnijih, a prosječna cijena najma tamošnjih apartmana je niža od 9 eura po osobi.

Prema podacima portala Crozilla.com, najviše se cijene najma apartmana ove predsezone nalaze na otoku Hvaru, a njihova cijena iznosi 19 eura po osobi. Ove su se godine, kao i lani , uz Hvar na listi najskupljih našli Omiš i Dubrovnik, a na četvrtom se mjestu, po visini cijene, nalazi grad Split u kojem je trenutno prosječna cijena noćenja 14,4 eura po osobi. Zanimljivo je da su cijene najma omiških apartmana od 18,4 eura po osobi, ove godine više čak i od onih u Dubrovniku gdje prosječne cijene dnevnog apartmanskog smještaja za jednu osobu iznose 17,5 eura.

Usporedimo li cijene najma apartmana sa lanjskima, uvidjeti ćemo da su cijene u svibnju i lipnju ove godine najviše porasle u Omišu, na Rabu i u Umagu. Cijene u Omišu iznose 18,4 eura po osobi, što je 41,5 posto, odnosno 5,4 eura po osobi više nego lani. Na Rabu su ovogodišnje cijene više za 2,5 eura po osobi, a u Umagu je najam apartmana za 1,6 eura po osobi viši nego prošle godine.

Na sreću , postoje i mjesta na Jadranu u kojima su cijene najma apartmana pale u odnosu na prošlu godinu, a prema istraživanju portala Crozilla.com Poreč, Zadar i Novalja neka su od tih mjesta. Cijene najma u prethodno spomenutim mjestima niže su od 10 eura po osobi, stoga bismo ove godine, zbog niske cijene koja je trenutno prioritet, mogli očekivati velik broj turista u tim mjestima .

Potražnja

Tijekom svibnja i lipnja na portalu za nekretnine i turizam Crozilla.com najveća potraga bila je za najmom apartmana na području Zadarske, Primorsko-goranske, zatim Splitsko-dalmatinske te Šibensko-kninske županije.

Najveći broj stranaca koji su u istom razdoblju tražili apartmane na portalu Crozilla.com dolazio je iz Slovenije, BiH, Njemačke, Italije, Austrije, Srbije, Švicarske i Belgije. Stranci su, pak, najveći interes pokazali za najmom apartmana na području Krka, Brača, Biograda, Marine i Murtera. Unatoč visokim cijenama prijevoza do otoka, posebice visokim cijenama trajekata o kojima se u posljednje vrijeme mnogo govori, želja za ljetovanjem na otocima još uvijek je prisutna, stoga je interes za najmom apartmana na otocima i dalje vrlo velik.

hercegovina.info/Crozilla.com