TAJKUN IZ HRVATSKE KOJI JE POBJEGAO U BiH Svoj bijeg od zatvorske kazne nazvao 'rehabilitacijom'

Tomislav Opačak
Crona.hr

Kontroverzni poduzetnik iz Slavonskog Broda, Tomislav Opačak, još uvijek se nalazi “na rehabilitaciji” u Bosni i Hercegovini, kako je nazvao svoj bijeg od izdržavanja zatvorske kazne u Požegi, kamo se trebao javiti prije gotovo dva mjeseca, još 8. siječnja ove godine. ”Rehabilitaciji” koju si je Opačak sam prepisao, neizravno je, čini se, pomogla slavonsko-brodska policija, koja ga je trebala pronaći i privesti kada se 8. siječnja nije javio u zatvor u Požegi. Tomislav Opačak, inače, brat je nezavisne saborske zastupnice Marine Bilić Opačak, koja je u Sabor izabrana na listi SDP-a, a nakon izbacivanja iz stranke priklonila se Socijaldemokratima, a danas je nezavisna zastupnica, piše Drago Hedl, novinar Telegrama.

Kao što je Telegram ranije pisao, Uprava za zatvorski sustav i probaciju 9. siječnja 2024. obavijestila je Županijski sud u Slavonskom Brodu da se 8. siječnja 2024. osuđenik Tomislav Opačak nije javio na izvršenje kazne zatvora u zatvor u Požegi. Radi toga, 11. je siječnja izdan nalog za njegovo sprovođenje, koji je, međutim, ostao nerealiziran.

Županijski sud u Slavonskom Brodu, na upit Telegrama, odgovorio je kako je 12. veljače ove godine za osuđenikom Tomom Opačkom raspisan nalog za tjeralicu. Dogodilo se to, stoji u odgovoru koji je potpisao Mladen Koporčić, službenik na informiranje Županijskog suda u Slavonskom Brodu, ”nakon izvršene terenske provjere u više navrata”, kojim prigodama ”djelatnici policije nisu pronašli osuđenika na adresi prebivališta”.

Nisu se pretrgli u traženju Opačka

Iz upućenih izvora Telegram je dobio informaciju kako je policija traljavo obavila svoj posao. Čini se, naime, da se pripadnici policijske postaje u Slavonskom Brodu nisu pretrgli u traženju Opačka, što mu je pomoglo da se uputi na ”rehabilitaciju” u susjednu Bosnu i Hercegovinu.

Jedan privatni poduzetnik iz Slavonskog Broda rekao je Telegramu kako se u vrijeme dok je policija tražila Opačka, on pojavio u zgradi Policijske postaje Slavonski Brod, kako bi ga prijavio. ”Umjesto da ga je policija tada uhitila, oni su zaprimili njegovu prijavu, nakon čega je, bez ikakvih smetnji, napustio policijsku zgradu”, kaže brodski poduzetnik.

Željeli smo provjeriti tu nevjerojatnu informaciju koja sliči na filmsku scenu u kojoj okorjeli kriminalac izaziva policiju koja ga progoni pa čak dolazi i u njihove prostorije. Policijskoj upravi brodsko-posavskoj poslali smo nekoliko pitanja o Opačkovu bijegu u Bosnu i Hercegovinu. Pitali smo koliko je puta i kada nadležna policijska postaja tražila osuđenika na adresi prebivališta; jesu li ga i kada tražili na adresama tvrtki s kojima je poslovno/obiteljski povezan.

Zanimalo nas je i je li nadležna policijska postaja imala informaciju da se Opačak u razdoblju od 8. do 12. veljače kretao po Slavonskom Brodu; je li točna informacija jednog privatnog poduzetnika iz Slavonskog Broda da je Tomo Opačak viđen u spomenutom razdoblju kako ulazi u zgradu policijske postaje u Slavonskom Brodu; je li policija nakon što Opačak nije pronađen na adresi prebivališta, obavijestila policijske postaje na graničnim prijelazima, te ima li policija podatak kada je i na kojem graničnom prijelazu Opačak napustio Republiku Hrvatsku.

Kratak odgovor policije

Iz PU brodsko-posavske dobili smo kratak, ali znakovit odgovor: ”Obavještavamo Vas kako je Policijska uprava brodsko-posavska upoznata s navedenim te su u tijeku provjere radi utvrđivanja činjenica i okolnosti policijskog postupanja. Policijska uprava poduzet će zakonom propisane mjere i radnje ako se utvrde propusti u postupanju”. Neslužbeno, pak, saznajemo da je slučaj već prijavljen unutarnjoj kontroli MUP-a te da se istražuje je li aljkavim postupanjem ili nepostupanjem policija omogućila Opačku da ode na ”rehabilitaciju” u susjednu državu.

Telegram je nedavno objavio fotografiju na kojoj se vidi Opačka kako se nakon bijega iz Hrvatske ”rehabilitira” u jednom restoranu u Derventi. On je trebao odslužiti još pet mjeseci zatvorske kazne, nakon što je tri mjeseca proveo u pritvoru u Remetincu i nagodio s USKOK-om na osmomjesečnu kaznu zatvora. U Remetincu je bio u sklopu istrage o otmici i iznudi jednog zaposlenika tvrtke PZC iz Slavonskog Broda. Priznao je krivicu, ali kada je trebao na odsluženje zatvorske kazne, pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Opačak je u nedavnoj izjavi za 24 sata rekao kako se u Bosni i Hercegovini nalazi na oporavku od operacije tumora. Međutim, Telegram je u posjedu nalaza iz KBC-a Zagreb, Klinike za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, od 28. prosinca prošle godine iz kojih je vidljivo da se radilo o dobroćudnoj tvorevini na žlijezdi slinovnici, da je ožiljak samo potrebno mazati kremom, a nikakva druga terapija nije preporučena.