SVJETSKI USPJEH Splitski inovatori nagrađeni za izume koji sprječavaju širenje virusa dodirom

Higijenske papuče
Privatni album

Na međunarodnom natjecanju "Inventions VS Corona", koje je organizirala IFIA – svjetska federacija inovatora, među 202 ponuđena inovativna proizvoda iz 35 zemalja svoj doprinos u borbi protiv širenja koronavirusa dali su i hrvatski inovatori, koji su za svoje inovacije ostvarili izuzetan uspjeh.

Inovatori iz Hrvatske osvojili su šest medalja, među kojima su tri zlatne (Splićanka Inga Kovačić Sindik iz "Kristalne ideje" i TEHNIX d.o.o. dva zlata), jednu srebrnu (Ivica Pivačić i Jadran Pivačić) te dvije brončane (Nenad Popović i Ivica Pivačić te PIP d.o.o.).

Inga Kovačić Sindik nagrađena je za proizvod "iTherapy", s uključenim inovativnim konceptom totalnog pročišćavanja zraka unutarnjih prostora , dok su članovi udruge "Dalmatinski inovatori Tesla - DALMIT" Ivica Pivačić, dipl. ing., i Jadran Pivačić, mag. ing. aedif., dobili srebrnu medalju za izum "Sprava s uvučenim klinom za dodirivanje površina bez korištenja prstiju", a Nenad Popović, dipl. ing., i Ivica Pivačić, dipl. ing., brončanu medalju za svoju inovaciju "Higijenske papuče". Time su splitski inovatori postigli svjetski uspjeh, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ivica Pivačić, predsjednik Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije i jedan od nagrađenih inovatora, objasnio nam je značajke nagrađenih izuma članova udruge "Dalmatinski inovatori Tesla - DALMIT":

  1. SPRAVA S UVUČENIM KLINOM ZA DODIRIVANJE POVRŠINA BEZ KORIŠTENJA PRSTIJU
  2. Higijenske papuče
  3.  
  4. Brojne tipke različitih uređaja izložene su direktnom kontaktu prstima velikog broja osoba, što predstavlja značajnu opasnost od prenošenja zaraznih bolesti poput aktualnog koronavirusa.
    Velik je broj uređaja koji imaju tipke koje moramo dodirivati, na primjer bankomati, samouslužni aparati, POS uređaji, parlafoni, dizala, parkirni uređaji, mobiteli i sl.
  5.  
  6. Ova sprava funkcionira na način da pritiskom na tipku opruga izbacuje klin. Na taj način osoba može pritiskati sve vrste tipki. Uporabom sprave u potpunosti se izbjegava prijenos virusa i bakterija na prste, a time i njihovo daljnje širenje izravno u organizam, primjerice dodirivanjem lica prstima.
  7.  
  8. Kad se sprava ne koristi, klin je uvučen unutar sprave i tada ne postoji mogućnost zaraze. Sprava je u obliku privjeska za ključeve, što omogućava njezinu uporabu u svakom trenutku.
  9.  
  10. Izumitelji: Ivica Pivačić, dipl. ing., Jadran Pivačić, mag. ing. aedif.

2. HIGIJENSKE PAPUČE

Higijenska papuča zamjenjuje klasičnu papuču, a pri njezinoj upotrebi nema potrebe za skidanjem postojeće obuće. Elastični držači pričvršćuju higijensku papuču za cipelu bez obzira na njezin oblik.

Upotrebljava se prilikom posjeta javnim prostorima s posebnim higijenskim zahtjevima (zdravstvene ustanove, vrtići, dječje igraonice…) te privatnim stanovima. Uporabom ovih papuča onemogućava se unos virusa i bakterija u navedene prostore.

Njihova višekratna uporaba čini ih ekološki prihvatljivijim u odnosu na raširenu uporabu jednokratnih higijenskih papuča.

Izumitelji: Ivica Pivačić, dipl. ing., Nenad Popović, dipl. ing.