Svjedok ublažio iskaz, ali tereti Tutu za otmicu

... zgradi 3. bojne vojne policije u Mostaru 1993. kad su pripadnici Kažnjeničke bojne oteli Roberta Nosića kojem se od tada izgubio svaki trag.

Iako je i danas teretio Tutu na suđenju za otmicu Nosića te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. Džidićev iskaz znatno je blaži od onoga koji je prije 16 godina dao u istrazi. Džidić je ispričao da je u zgradi vojne policije vidio zapovjednika Kažnjeničke bojne Naletilića s pedesetak pripadnika koji su razoružali vojnike te zatim u Široki Brijeg odveli njega i Nosića kojega su smatrali odgovornim za ubojstvo pripadnika Kažnjeničke bojne po nadimku Fićo.

No, suprotno iskazu iz istrage, ispričao je da ga pripadnici Kažnjeničke bojne nisu tukli niti mu prijetili. Za Nosića je danas rekao da je bio rumen u licu, dok je u istrazi prije 16 godina tvrdio da je bio krvav te da su mu ruke bile vezane žicom. Ustvrdio je i da su ga odveli u Široki Brijeg zbog antagonizma koji je vladao između vojne policije i Kažnjeničke bojne, dok je u istrazi govorio da se suprotstavio zarobljavanju vojnika u vojnoj policiji koji su uglavnom bili slabo naoružani ročnici, javlja HRT.

Tako je u istrazi ispričao da je nakon dolaska u zgradu Vojne policije u hodniku vidio razoružane vojnike kako leže na podu, nakon čega je prišao Naletiliću, rukovao se s njim i rekao mu "stari, to su naša djeca", na što je Naletilić pripadnicima Kažnjeničke bojne rekao "uhapsi zapovjednika".

U istrazi je tvrdio i da ga je u vojnoj policiji 10 do 20 pripadnika Kažnjeničke bojne tuklo rukama i kundacima, zbog čega je zadobio oderotine i posjekotine, a danas je rekao da se radilo o naguravanju.

Na sudu se nije prisjetio da je nakon te otmice na sastanku s ministrom Stojićem čuo da je Naletilić u svojm izvještaju o tom događaju naveo da je "Nosić sada pokojni".

Džidić je potvrdio potpis na zapisniku koji je pročitao sudac, ali je ustvrdio da je danas govorio istinu.

- Vjerojatno sam to tada tako opisao da izgleda dramatičnije - kazao je svjedok, dodavši da je bio ljut. No predsjednik Sudskog vijeća Ivan Turudić kazao mu je da namjerno govori neistinu.

Svjedok je danas ispričao da je s Nosićem bio zajedno u jednoj prostoriji u Duhanskoj stanici u Širokom Brijegu, nakon čega je prvo pozvan u Naletilićev ured, a zatim i pušten na slobodu. Kaže da od tada više nije vidio Nosića, pripadnika hercegovačkog HOS-a čija je sudbina prema optužnici nepoznata, dok je prema medijskim napisima ubijen nedugo nakon otmice.

Suđenje haškom osuđeniku Naletiliću, koji je pušten nakon izdržavanja dijela kazne, nastavlja se 19. srpnja ispitivanjem novih svjedoka.