Svinjska gripa: Liječnici se bore za život trudnice (24)

Trudnica S.K.(24) zaražena svinjskom gripom u kritičnom je stanju u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici 'Fran Mihaljević'. Ženu u 24. tjednu trudnoće u ponedjeljak su prebacili iz ogulinske bolnice, piše Večernji list .

Ravnatelj bolnice dr. Ante Beus potvrdio je da je žena u kritičnom stanju i da se bore za njen život. Oboljela je prije deset dana, a u Ogulinu je bila na respiratoru od 20. prosinca. U Zagrebu su je zbog teškog stanja, jer pluća nisu mogla primati kisik, spojili na ECMO aparat koji izvan tijela vraća krv s kisikom u organizam. Beus je za Večernji dodao da je nerođeno dijete zasad stabilno te da će svakodnevno biti pod nadzorom ginekologa koji će dolaziti iz Petrove bolnice. Dosad nisu imali trudnicu u ovako teškom stanju sa svinjskom gripom. Upozoravaju kako su trudnice kritična skupina kod koje virus može imati teške posljedice te da bi se u drugom i trećem tromjesečju morale cijepiti, te da je ovo najteži oblik komplikacija.
U Zaraznoj je na respiratoru i muškarac (33) kojemu je zdravstveni rizik to što je krupniji. Od gripe H1N1 dosad je u Hrvatskoj umrlo 23 ljudi.

24sata.hr