Šverc cigareta: Uhićeno 12 osoba, dva policajca

šverc, švercera cigareta, osumnjičeni, korupcija, organizirani kriminal, Imotski, šverc, cigarete
Ukupno je uhićeno 12 osumnjičenih. Njih deset se tereti da su bili članovi zločinačke grupe, dok su policajci prijavljeni za zloporabu položaja i ovlasti.

Akcija je započela još u siječnju ove godine kada je identificiran 34-godišnji vođa skupine švercera cigareta. On je policajce tražio informacija na osnovu kojih su ostali članovi njegovog lanca mogli mirno prevoziti cigarete iz Bosne i Hercegovine.

Šverc se odvijao preko ilegalnih graničnih prijelaza. Tijekom krijumčarenja osumnjičenici su imali točno podijeljene uloge: prebacivanje cigareta vozilom preko ilegalnih graničnih prijelaza, prethodnica vozilom kako bi se izbjegle neočekivane policijske kontrole, preuzimanje vozila s prokrijumčarenim cigaretama, skladištenje na području Splita te daljnja prodaja na ilegalnom tržištu.

Za sada se sumnja da su od 4. ožujka do 4. studenoga ove godine iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku uvezli najmanje 33.294 šteke cigareta raznih marki za koje nisu platili carinska i porezna davanja te na taj način oštetili hrvatski državni proračun za najmanje šest milijuna kuna.

- Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv dvanaestorice je osumnjičenih policija podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, a dvojica su osumnjičenih policijskih službenika udaljeni s dužnosti, priopćeno je iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

glasistre.hr