Svake se godine ubije 1000 Hrvata, većina su muškarci

Uzmemo li u obzir da u Hrvatskoj godišnje između devetsto i tisuću ljudi počini suicid, što je puno više od broja smrtno stradalih u prometnim nesrećama, posljedica zloporaba droga, kao i od broja onih koji su žrtve ubojstava, podaci su porazni – kazao je voditelj Udruge “Obiteljski centar” u Zagrebu Marijo Živković.

Udruga je prikupila podatke od Državnog zavoda za statistiku, a Živković upozorava da se prevenciji suicida na razini Hrvatske ne posvećuje dovoljno pozornosti te ističe da je odgojem i samoodgojem moguće smanjiti broj samoubojstava.
Odmah im treba pomoći

- Čim neka osoba izrekne “bolje bi bilo da me nema“, trebalo bi potaknuti ozbiljno promišljanje o površnosti i lažnosti takvog stava, koji definitivno nije pozitivno rješenje. Odluku o samoubojstvu trebali bismo promatrati i analizirati kao štetnu, ne samo za onoga tko se odluči na takav čin, nego i za druge ljude u bliskoj okolini – kazao je voditelj “Obiteljskog centra”.

Ured dječje pravobraniteljice Mile Jelavić navodi kako je u 2009. čak 60 djece pokušalo suicid, a 11 ih je sebi oduzelo život. Pravobraniteljica je predložila žurno osiguravanje savjetodavne, terapeutske i liječničke pomoći roditeljima i djeci pri obiteljskim centrima i domovima zdravlja uz angažiranje svih dostupnih kadrova, psihologa i psihijatara, kao i drugih profesionalaca osposobljenih za terapijski rad, pa čak i uvođenje mobilnih timova koji će intervenirati u kriznim situacijama.
Uvijek ima izlaza

- Trebalo bi osnovati centre za zaštitu mentalnog zdravlja u lokalnoj zajednici kao mjesta prevencije – kako depresije i suicida, tako i drugih psihičkih teškoća. Osim edukacije, nužno je predvidjeti i superviziju za stručnjake koji će biti uključeni u programe prevencije suicida – zaključio je Ured pravobraniteljice.

Virovitička psihijatrica i voditeljica Udruge za prevenciju suicida prim. mr.sc. Elvira Koić apelira na mlade da se u situacijama koje im se čine bezizlazne obrate za pomoć stručnjacima.

- Neki mladi ljudi, nažalost, ne shvaćaju da smrt nije izlaz. Svakom pojedincu kod kojeg se pojave suicidalne težnje treba pristupiti na ozbiljan način i pružiti svu pomoć koju je moguće pružiti – kaže psihijatrica, koja s nekoliko kolega priprema nacrt temeljem kojega bi trebala biti donesena sveobuhvatna strategija za prevenciju samoubojstava u Hrvatskoj.

(Slobodna Dalmacija)