Sutra deseta godišnjica smrti Franje Tuđmana

Franjo Tuđman rođen je 1922., aktivno je sudjelovao u antifašističkom pokretu, a zbog svojih stajališta o hrvatskom nacionalnom pitanju u SFRJ je bio osuđivan i zatvaran.


Na čelo Hrvatske formalno je došao koncem svibnja 1990., kada je na prvoj sjednici višestranačkog Sabora izabran za predsjednika Predsjedništva. Predsjednikom Republike postao je 26. lipnja iste godine. Nakon prvih višestranačkih izbora ubrzano je radio na organizaciji države i njezinu međunarodnom priznanju.

Pod njegovim vodstvom Hrvatska se međunarodnim pregovorima i jačanjem vojne sile oduprla agresiji JNA i zaustavila njezino nadiranje na hrvatski teritorij.

Hrvatska je vojska do 1995. dovoljno ojačala da bi u akcijama "Bljesak" (u svibnju 1995.) i "Oluja" (u kolovozu 1995.) mogla vlastitim snagama osloboditi najveći dio svoga teritorija.

Snaga Hrvatske vojske omogućila je i mirnu reintegraciju hrvatskoga Podunavlja u siječnju 1998., čime je Hrvatska, pod Tuđmanovim vodstvom, ostvarila svoju suverenost na cijelom teritoriju.

Građani su Franji Tuđmanu povjerenje poklonili i 1992., kada je na prvim neposrednim predsjedničkim izborima ponovno izabran za predsjednika Republike, te 1995. Drugi petogodišnji mandat nije završio, umro je 10. prosinca 1999.

Franjo Tuđman

Političko djelovanje Franje Tuđmana neraskidivo je vezano uz HDZ - stranku koju je utemeljio 1989. i vodio do kraja života.

Neposredno nakon njegove smrti, stranka je zapala u duboku krizu, što je rezultiralo i gubitkom vlasti na parlamentarnim izborima u siječnju 2000. godine. Četiri godine kasnije, u studenome 2003., HDZ se vratio na vlast, koju u koaliciji s nekoliko stranaka obnaša i u mandatu od 2007. godine.

Podijeljene ocjene o političkoj ulozi Franje Tuđmana započete su još za njegova života i nisu prestale ni u godinama nakon njegove smrti.

Kritičari mu spočitavaju autoritarnost i premalo sluha za političke oponente, a najveći ga kritičari optužuju za pokušaj dijeljenja BiH i agresiju na susjednu državu.



Njegovi zagovornici uzvraćaju, pak, da je prema BiH vodio politiku zaštite interesa hrvatskog naroda i da je vrijeme rata tražilo i 'čvrstu ruku'.

Unatoč podijeljenim ocjenama o Tuđmanovoj politici, godine njegove vlasti mnogi nazivaju Tuđmanovim razdobljem.