SUPRUGA PREMINULOG PACIJENTA "Kardiolog Bulat mi je rekao tiho 'ne treba' i uzeo kuvertu od 2.000 eura"

Cristijan Bulat liječnik

Svjedočenjem Ljubice Adžaip, supruge u listopadu 2018. godine preminulog Ivice Adžaipa, nastavljeno je na splitskome Županijskom sudu u srijedu suđenje doc. dr. sc. prim. Cristijanu Bulatu, jednom od najboljih kardiokirurga u državi, kojeg USKOK tereti da je primio tri tisuće eura mita od supruge preminulog pacijenta.

USKOK-ova optužnica tereti ga da je od 8. do 16. studenoga 2018. godine u Splitu, kao pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split i ujedno kardiokirurg operater, Ivici Adžaipu, koji je 22. listopada 2018. godine zaprimljen na liječenje te mu je indicirana žurna kardiokirurška operacija, tek 8. studenoga 2018. godine kazao da je u kritičnom zdravstvenom stanju i da zbog utvrđene dijagnoze tijekom operacije može umrijeti. Tada mu je rekao da će razmisliti i naknadno mu javiti termin operacije, piše Slobodna Dalmacija.

Odugovlačio s operacijom

Kada je 12. studenoga od Ivičine supruge dobio tisuću eura, odmah sutradan naložio je da se obavi pretraga te ga je i operirao. Dana 16. studenoga uzima još dvije tisuće eura. Nažalost, Ivica Adžaip je preminuo, a njegova je supruga sve prijavila policiji.

Supruga pokojnika je pred sudskim vijećem sutkinje Tee Budimlić vrlo uvjerljivo i detaljno svjedočila što se događalo oko njezina supruga i zašto je, iako svjesna da krši zakon, ponudila mito doktoru.

"Dok je moj suprug ležao na Kardiologiji na Križinama, 29. listopada pretragama je utvrđeno da ima vodu oko srca te je napravljena punkcija, utvrđena je aneurizma pa je rečeno da treba žurna operacija. No, da bi ga prebacili na Firule, prvo je trebao doći dr. Bulat na konzultacije, a on nikako nije dolazio, nego je tek 8. studenoga popodne došao kod moga muža"

Bio je vrlo grub prema njemu, ružno mu je govorio da će umrijeti, da će razmisliti hoće li ga uopće operirati, nije mu davao nikakvu nadu. Na pitanje moga supruga što će biti ako ne bude operiran, rekao je da će svakako umrijeti.

S njim je bila još jedna liječnica, ne znam joj ime, i ona mu je pokušala dati do znanja da je moj suprug građevinski radnik i da nema novaca za operaciju. Rekao mu je i da ionako više neće raditi i da je moguće da mu u operaciji pukne aorta i da umre – kazala je Ljubica Adžaip, dodajući da ju je suprug odmah zvao i sve joj ispričao kad je došla kod njega.

Dok ga je tješila, pitala je jednu sestru da joj pokaže kako izgleda dr. Bulat, a ona je pitala zašto.

"Kad sam rekla da će ga on operirati, ona mi je rekla da nikad nećemo doći na red bez ovoga (pokazuje trljanje prstima – op.a.). Raspitala sam se dalje kod poznanika i susjeda, i to mi je potvrđeno", ističe.

Prvo sam bila ljuta, nismo imali novca, mislila sam da svatko mora raditi svoj posao, kakvo mito. No, kad sam shvatila da bez toga nema operacije, posudila sam tisuću eura od Božane Čorić (članica obitelji), dvije novčanice od po 500 eura i nas dvije smo otišle kod doktora.

Bio je vrlo ljubazan, govorio je da je operacija teška i zahtjevna, a nakon jedno sat vremena izvadila sam kuvertu i stavila je na stol.

Pogledao je, ništa nije rekao, već je počeo pričati detaljno o tijeku operacije, promijenio je ton i dao nam je nadu.

U jednom je trenu netko pokucao, on je viknuo da sačeka, a kad smo se nas dvije digle da izađeno, gurnuo je tu kuvertu pod neki papir. Bilo mi je bitno spasiti muža", rekla je iskreno Ljubica. I suprug je, kad mu je rekla za mito, bio zadovoljan što više neće čekati na operaciju.

Teška operacija

Na dan kad je obavljena pretraga koronarografija Ivici je bilo vrlo loše, bio je jako crn, skupio se od bolova. Ljubica je počela vikati i prijetiti novinarima i inspekcijom, a kad je pitala jednu liječnicu zašto ga nisu ostavili na Firulama, ova joj je odgovorila da bi ga oni rado prebacili, ali da “ga Bulat neće”.

Ipak, naposljetku, Ivica je odvezen na Firule, a Ljubica je pošla do Bulata, koji joj je rekao da ga može operirati najranije u petak. Nije joj bilo jasno što se čeka jer ako ne bude u petak, neće ni za vikend, a za to vrijeme Ivica može umrijeti.

"Rekao mi je da je to komplicirana operacija, da treba opet sve pretrage napraviti i da u bolnici nema krvi. Izašla sam i nazvala sina, a on mi je kazao da se vratim i Bulatu kažem da će on dovesti deset ljudi odmah da daju krv ako je to problem. To sam doktoru i rekla, a on je opet počeo da je to procedura, da će vidjeti i onda sam shvatila da je iznos koji sam dala premali, sklopila sam ruke i molila ga da učini što god može i da ću ga nagraditi. Tad je rekao da će operacija biti u petak", kazala je.

Nakon operacije Bulat joj je rekao da je sve tehnički dobro odrađeno, ali da se ne pokreće desni mišić srca i da se Ivici daju skupi lijekovi. Nije nikome od obitelji dao da ga vide jer da mu je otvoren prsni koš te je Ljubici rekao kako ne vjeruje anesteziolozima na Intenzivnom odjelu, koji će biti grubi i govoriti loše o Ivičinu stanju.

U petak 16. studenoga je rekao da Ivica nije dobro i ona je shvatila da mora donijeti što je obećala. Kako nije imala novca, skupljala je od rodbine i skupila dvije tisuće eura u apoenima od po 50 eura. Ta je kuverta bila izgledom “bogatija”.

Dok su članovi obitelji bili u posjetu Ivici koji je ležao prekriven na krevetu u JIL-u, ona i Božena su otišle do Bulata. Kad im je rekao da ima 20 do 30 posto više šanse da preživi nego prije, Ljubica je izvadila kuvertu s novcem.

"Tiho je rekao “ne treba”, ali ju je uzeo. Kad smo se vratile, rodbina je pitala jesmo li dale novac, a kad smo rekle da jesmo, nisu bili zadovoljni zašto smo dali jer su im na Intenzivnoj rekli da je Ivica praktički mrtav i da mu nema spasa, da su šanse ravne nuli", nastavlja.

Vratio mi je novac

U nedjelju su nam javili da je umro, a u ponedjeljak smo Božana i ja otišle do doktora i dok sam se penjala, rekla sam joj da snima razgovor. Objašnjavao je da mu je žao, opravdavao se, a ja sam bila ljuta što nije na vrijeme ništa poduzeo i rekla sam da vrati novce.

Tog dana predvečer smo se našli na parkingu kod “Lesnine” u Dugopolju te je doktor vratio dvije kuverte i rekao da mu je jako žao zbog svega i vratio mi ih je. Gledao je je li tko s nama u autu", rekla je svjedokinja.

Na pitanje odvjetnika Vinka Ljubičića je li joj liječnik ikad riječima ili nekako drukčije tražio novac, odgovorila je da je znala da će to pitati i da nije.

"Nije brojio novac kad sam mu dala kuverte, ali nije ni odbio jer da nije htio mito, trebao je vratiti kuverte i izbaciti me iz kancelarije", rekla je Ljubica Adžaip.

Suđenje se nastavlja.