SUĐENJE MAMIĆIMA Svjedočili bivši hrvatski reprezentativac i poznati menadžer

Predrag Rački
CROPIX

Predsjednik Dinama Mirko Barišić nije se pojavio u ponedjeljak na Županijskom sudu u Osijeku, gdje je trebao dati iskaz u svojstvu svjedoka na suđenju svom nekadašnjem najbližem suradniku Zdravku Mamiću i još šestorici optuženih koje USKOK tereti da su nezakonito iz Dinama izvukli 19,1 milijun kuna. Barišić je svoj nedolazak na raspravu u ponedjeljak opravdao organizacijskim pripremama za europsku utakmicu Dinama protiv Astane u četvrtak. Bilo kako bilo, na klupu za svjedoke, kojih je spisu ukupno 180, sjeo je i prvi iz plejade poznatih nogometaša, nekadašnji reprezentativac Daniel Šarić, koji je govorio o podjeli transfernog obeštećenja između njega i Dinama, kada je prelazio u grčki Panathinaikos, donosi Jutarnji list.

- Imao sam ugovor s Dinamom oko podjele budućeg transfera, a mislim da je bilo ugovoreno da transfer dijelimo na jednake dijelove. Danas više nisam siguran, možda je bilo i 40:60. S Panathinaikosom je dogovorena odšteta od 2,5 milijuna maraka i prvi dio odštete, od dva milijuna, podijelili smo sukladno ugovoru. Od preostalih 500.000 maraka nisam dobio ništa, pa sam tužio Dinamo, a onda smo se nakon nekog vremena nagodili tako da su mi isplatili 200.000 maraka u ratama – rekao je Šarić, koji ne zna je li račun s kojeg mu je plaćeno bio u RH ili u inozemstvu, niti ga je to zanimalo.

Dodao je i da mu Dinamo, osim tih 1,2 milijuna maraka više nije isplaćivao nikakav novac nakon što je otišao iz kluba. Tužitelj Tonći Petković upitao ga je i je li mu išta isplaćeno s računa Zdravka Mamića.

- Tek sam kasnije doznao da mi je jednu ratu uplatio Zdravko Mamić sa svog računa, ali o tome nemam saznanja - rekao je Šarić, dodavši kako je uplatu odštete dogovorio s Damirom Vrbanovićem, koji je također optuženik u ovom predmetu.

Nakon što ga je Vrbanovićev branitelj Janjko Grlić podsjetio kako je u istrazi izjavio da je oko transfera razgovarao s Velimirom Zajecom, kao i da se odrekao 10 posto transfera, Šarić je kazao da misli "da je točno kako sam tada naveo, da sam imao prvotni ugovor 60:40, a da sam naknadno sa Zajecom dogovorio 50:50 i oko toga nismo sačinili nikakav pisani ugovor."

Svjedočio je i nogometni menadžer Predrag Rački, koji je skupa s Mariom Bonićem bio posrednik u Šarićevom transferu u Grčku. Kazao je da je u tom poslu sve bilo u redu do posljednje rate. "No, ja sam tada rekao da ne želim sudjelovati u tom cirkusu", rekao je Rački. Bilo je sporno nekih 50.000 maraka, a Rački ne zna kako je došlo do kompenzacije. Kazao je i da je o ostatku novca kojeg je Dinamo dugovao pričao s Mamićem ili Vrbanovićem, a što se tiče uplata na njegov račun prvo je rekao da ne zna je li mu novac dolazi s Mamićevog računa. No, nakon što ga je tužitelj Petković podsjetio da je u istrazi rekao da je moguće da mu je plaćano s Mamićevog računa, kazao je: "Ako sam tako rekao, onda je istina."

U ponedjeljak je dovršeno i svjedočenje Ksenije Špoljarić, računovodstveno-financijske vještakinje, vezano uz točku optužnice kojom se Zdravka Mamića tereti da je neovlašteno s računa Dinama u Hypo Alpe Adria Bank u Klagenfurtu podigao 2,2 milijuna eura, koje je zatim koristio za osobne potrebe. Na pitanje Ksenije Vržina, braniteljice optuženog Nikkyja Arthura Vuksana, Špoljarić je potvrdila kako je tijekom 2002. i 2003. godine na račun Miroslava Ćire Blaževića ukupno uplaćeno 402.887 eura, na što je Filip Glavaš, branitelj Zdravka Mamića zatražio dopunu vještačenja.

- Smatramo da nije utvrđena visina štete od 2,2 milijuna eura, kako se navodi u optužnici, te da USKOK nema potrebna stručna znanja da bi utvrdio iznos štete. Tražimo i analizu računa Miroslava Blaževića jer se u optužnici navodi kako nema dokaza da je Blaževiću isplaćeno 400.000 eura, a iz današnjeg vještačenja vidljivo je da je on na svoje račune položio 400.000 eura, što ne odgovara stanju u optužnici – rekao je Glavaš dok je Vržina po završetku rasprave u izjavi za medije kazala kako je "vještačenje pokazalo da je na računu Zdravka Mamića bilo puno više novaca nego što USKOK tvrdi, odnosno da je imao dovoljno sredstava da daje pozajmice Dinamu i da je potraživanje Mamića prema Dinamu bilo znatno veće nego Dinamovo prema njemu te da bi Dinamo i dalje bio Mamiću dužan milijune kada bi se to ‘prebilo‘."

- Mamić je po dolasku u Dinamo zatekao ogromno dugovanje, a danas je vještakinja rekla da je klub na dan otvaranja stečaj 6. 5. 2002. bio u minusu 350 milijuna kuna, što smatramo abnormalnim iznosom za tu godinu. U ovom predmetu se radi o zamjeni teza. Mamić je spasio Dinamo i to sve stoji u dokumentima u spisu, a to smo utvrdili uz pomoć vještakinje. Stvarno ne znam zašto idemo u ovaj postupak, jer spis pokazuje nešto sasvim drugo od onoga što tvrdi USKOK – rekla je Vržina.

Suđenje se nastavlja u utorak, a svjedočiti bi trebali bivši igrači Niko Kranjčar, Silvio Marić i Mirko Lulić.