STUDIRANJE U HRVATSKOJ Na 61 studij nije se upisao nitko, evo koji su smjerovi najtraženiji

Profesor studenti
Ilustracija

Nakon ljetnog upisnog roka na visokim učilištima u Hrvatskoj ostalo je više od 13 i pol tisuća slobodnih mjesta. Brucošima je ukupno bilo dostupno 39 tisuća mjesta na 92 smjera. Evo koji su bili najtraženiji, a za koje je buduće studente - teško zainteresirati, piše HRT.

Najtraženiji smjerovi

Uz psihologiju, najveće zanimanje na ljetnom upisnom roku bilo je za zagrebački FER te Ekonomski i Medicinski fakultet. Među najtraženijima su i sestrinstvo, kineziologija, fizioterapija, strojarstvo te smjerovi Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

''Istraživački smjerovi su nam jako dobro popunjeni, gotovo 100 posto, dakle sve po redu'', rekao je Mladen Vuković, prodekan za nastavu, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.

Nastavnički smjerovi

Na nastavničkim smjerovima, unatoč STEM stipendijama, odaziv slab. Iznimka je matematički nastavnički smjer.

''Fizika, kemija, kvota je 20, upisanih je dvoje na ljetnim roku, fizika-informatika kvota je 30, upisanih je pet, i nažalost, fizika čista nastavnička je nula, kvota je 30, nitko nije upisan'', istaknuo je Vuković.

Slabiji interes

I za studij geofizike, na kojem se školuju budući meteorolozi, slabiji interes. Od 27 upisnih mjesta, popunjeno je samo 10. Popunjavanje upisnih kvota izazovno je i za neka veleučilišta.

''Na redovitom studiju smo negdje do 70 posto, a na žalost na ovim izvanrednim studijima smo pedeset i manje posto'', ističu.

Nakon ljetnog upisnog roka ostalo je 13.625 slobodnih mjesta. Na 61 studij nije se upisao nitko.        

''To su različita Veleučilišta, veleučilište u Kninu, veleučilište u Gospiću, zatim su tu sveučilišni odjeli u Zadru, sveučilišni odjeli u Dubrovniku'', rekao je Igor Drvodelić, pomoćnik ravnatelja, Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Kvote na fakultetima godinama u porastu

U Agenciji za znanost i visoko obrazovanje kažu - kvote na fakultetima godinama su u porastu, ali ne i broj brucoša.

''Već je toliko poraslo da je taj omjer preveliki, time nužno nam opada i kvaliteta samog visokog obrazovanja'', rekao je Drvodelić.

''Morat ćemo nešto napraviti, već prošle godine pokazivali smo da broj studenata pada, a broj zaposlenih na sveučilištima izrazito raste'', rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

U tijeku su prijave za jesenski upisni rok, a konačan broj slobodnih mjesta znat će se sredinom rujna.