Studenti progovorili koga smatraju krivim za prodavanje i kupovanje ispita

Drugim riječima sveučilišni profesori potiču studente na plaćanje ocjena. Brojni su i hrvatski fakulteti zapošljavali profesore koji su ispite naplaćivali, bilo novcem ili seksualnim uslugama. Afera 'Indeks' još uvijek je aktualna, a mi smo provjerili što o tome misle sami studenti. Točnije dijele li mišljenje dekana iz susjedne države ili pak smatraju kako su studenti oni koji potiču korupciju na fakultetima.

Prometni fakultet u Zagrebu, Medicina u Zagrebu i Osijeku ili pak zagrebačka Ekonomija samo su neki od fakulteta na kojima se otkrilo da su se kupovali i prodavali ispiti. Studenti su nudili novac ili seksualne usluge, a sveučilišni profesori u zamjeno za iste dijelili prolazne ocjene. Drugim riječima stanje u indeksima pojedinih studenata se moglo usporediti onom - Koliko para, toliko muzike. Afera 'Indeks' koja je prije skoro pet godina uzdrmala cijelu akademsku zajednicu dobila je svojih nekoliko nastavaka, a određeni broj studenata ili profesora je osuđen na zatvorsku kaznu.
Da profesori nisu spremni prodavati ispite, studenti ne bi pokušavali iste kupovati
Antikorupcijska mreže Account BiH provela je istraživanje u BiH, a prema rezultatima preko 35 posto dekana bosanskohercegovačkih fakulteta misli da korupciju na fakultetima najviše potiču profesori, pišu Nezavisne novine.

Kako i Hrvatska  obiluje fakultetima na kojima su zaposleni korumpirani profesori, doznali smo što o tome misle studenti, to jest koga smatraju najodgovornijim.

- Mislim da profesori kao nositelji autoriteta snose veći dio odgovornosti, jer da studenti znaju da profesori nisu spremni prodati ispit, ne bi ni posezali za tom opcijom, ističe Sara Konta, studentica treće godine Geodezije u Zagrebu.


'Nitko ih nije tjerao'

Student četvrte godine zagrebačkog Filozofskog fakulteta misli kako su studenti podjednako krivi kao i profesori. - Nitko ih nije tjerao na to da pružaju seksualne usluge i zauzvrat traže prolaz. Što se tiče novčanih iznosa koji se nađu u rukama korumpiranih profesora, dijelim isto mišljenje kao i za plaćanje u naturi, ističe 23-godišnji Ivan.Dodao je kako studenti nisu maloljetnici koje treba upozoravati da krše zakon, stoga ističe kako odgovornost snose i jedna i druga strana.