Stručnjakinja: Od početka sumnjam da je Antonia žrtva trgovine ljudima

Dok je Hrvatska prije desetak godina bila prije svega tranzitna zemlja za trgovinu djevojkama većinom iz Ukrajine i Moldavije, stručnjaci upozoravaju da posljednjih godina ta zemlja sve više postaje i odredište trgovine ljudima, i zemlja porijekla žrtava, piše Jutarnji list.

- Čim se saznalo za slučaj nestale Antonije, izrazila sam bojazan da se možda radi o slučaju trgovine ljudima - kaže Lovorka Marinović, koja je godinama bila uključena u problematiku trgovinom ljudima. Vodila je zagrebački ured IOM-a, Međunarodne organizacije za migracije, a taj je ured u cijelom svijetu surađivao s policijom i vodio kampanje za osvještavanje javnosti kako bi se suzbila trgovina ljudima. Danas vodi Centar za nove inicijative.

- Indikatora za to sam imala više: osumnjičeni jako često mijenja iskaz i odbija testiranje detektorom laži, njegov posao je vezan uz prelaske granica, povezan je sa drugim slučajevima nestanka mladih djevojaka u drugim zemljama - objašnjava Lovorka Marinović.

U Hrvatskoj se trgovina ljudima statistički prati od 2002.. Broj žrtava traffickinga nije visok, kreće se od šest žrtava otkrivenih 2005. do maksimalnih 19 iz 2004.. No pitanje je koliko slučajeva ostaje neotkriveno.

- Teško je reći kolika je skrivena brojka, dva, tri ili deset puta veća, no ako godišnje policija preko 20.000 stranaca zatekne u nezakonitom prelasku granice, čini se preniskim brojka otkrivenih žrtava traffickinga. Taj nesrazmjer je veliki, što znači da treba pojačati identifikaciju žrtava - kaže Lovorka Marinović.