Strava i užas u Dubrovniku: Bogatašica i ljepotica živi u smeću i izmetu

...vlasnica kuće šezdesetogodišnja Davorka V.

Tri kata kuće bila su zatrpana raznoraznim smećem, a vatrogasci su, po pričanju susjeda, povraćali pri intervenciji zbog smrada. Nije se moglo disati od izmeta mačaka koje su u kući živjele a da nisu izlazile van, piše slobodna dalmacija.

Na kućanskim aparatima se uhvatila mahovina i debeo sloj nečistoće, te su se uz pristanak vlasnice susjedi organizirali i nakon požara sve izbacili iz kuće. Tako su djelatnici gradskih poduzeća "Čistoće" i "Sanitata" ovih dana iz privatne kuće šezdesetogodišnjakinje iznijeli nevjerojatne količine smeća...

Iako je godinama prije kao susjed pokušavao riješiti očito nerješivu situaciju oko nesnosnog smrada koji se godinama širi(o) iz životnog prostora prve susjede, dubrovačkom gradskom vijećniku Mujici Zijadiću sada se ponovno pružila prilika da pomogne susjedi, ali i cijelom susjedstvu.

Naime, susjede je spasio kad je u kasnim noćnim satima uočio požar već u njegovu začetku. Time je spriječio potencijalnu požarnu katastrofu koja se mogla dogoditi u nepristupačnom dijelu povijesne jezgre uz lokalitet Pustijerna.

No teže mu ide "uvjeravanje" nadležnih službi da se pobrine o susjedi Davorki V. kojoj je, nedvojbeno, potrebna pomoć.


- Ima desetak godina da je njezin način života počeo ugrožavati susjedstvo. Naime, postalo nam je nesnosno boriti se s užasnim smradom i rojevima muha koje su se kotile u kući do nas, pogotovo jer se bavimo iznajmljivanjem soba turistima.

Nije se udavala

Svi moji pokušaji da se nešto riješi nailazili su na prepreke u zakonu, i baš sve institucije tvrdile su da, slovom zakona, nisu nadležne za uvjete u kojima je živjela naša susjeda, odnosno svi mi oko nje - kaže Mujica Zijadić koji i dalje ne vjeruje da svaka od, po logici stvari nadležnih, službi kakav bi trebao biti Zavod za socijalnu pomoć, "pere ruke".

Gospođa Davorka, govore nam njezini susjedi, nije ni starica kako se to navodi u medijima, i dapače taj je izraz, uvjeravaju nas, pogrdan za nju. Ona je, kazuju nam, bila jedna od najljepših djevojaka u Dubrovniku.

- Pa i danas, kad se sredi i stavi naočale, ona izgleda ko kakva glumica - uvjeravaju nas susjedi.

Davorka se nikad nije udavala i prilično je imućna: nedvojbeno ima dosta novca, kuća koju je svojedobno prodala u blizini Straduna vrijedi stotine tisuća eura, a osim trokatnice koju je nepažnjom umalo zapalila, u posjedu je još jednoga stana u dubrovačkom predjelu Montovjerna. Istina, i s tim stanom prije nekoliko godina bila je u novinama također zbog nehumanih uvjeta: i u njemu su živjele mačke te su se susjedi žalili na smrad.

- Bojim se da sustav ne funkcionira - komentira Mujica Zijadić.

- Mislim da ona nije sposobna brinuti o sebi i da bi njen život trebale nadzirati socijalne službe. Ima pravo na mirovinu, koju ne koristi, kaže da je plaćala struju, a ona joj je isključena prije više od godinu dana. Sad ćemo joj mi susjedi srediti kuću i dovesti stambeni prostor u regularno stanje. Ona je pristala sve platiti i podmiriti sve troškove. Kuću smo dali očistiti, mi ćemo joj piturati zidove, srediti wc, rješavamo i da joj se ponovno priključi struja. Samo, treba netko tko će je nadzirati da ne nastavi opet po starom, jer je mi susjedi ne možemo kontrolirati... - kaže Zijadić kojemu u akciji pomažu i susjedi Žaneta Vučica, Ilija Raguž i Srđan Kera.

- U nas sistem ne funkcionira - rezolutan je Srđan Kera koji je kucao na brojna vrata kako bi se Davorkina životna sredina dovela u red. Apsurdna mu je činjenica da, primjerice, sanitarna inspekcija u nečijem privatnom vlasništvu može intervenirati samo temeljem tužbe.