ŠTRAJK GLAĐU Nezadovoljni zenički rudari

Zenički rudari
Zenički rudari
Fena

Grupa od 38 prošle godine umirovljenih radnika Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, koji posluju u sklopu Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, zbog neuplaćenih doprinosa te zbog činjenice da još uvijek nisu ostvarili pravo na zarađene mirovine, započela je danas u 9 sati ispred zgrade Doma rudara u tom gradu štrajk glađu.

Kako je podsjetio Orhan Sejdinoski, koji je umirovljen 30. rujna prošle godine, broj radnika tog poduzeća koji su zaključno s 30. lipnja ove godine umirovljeni ali kao ni oni ne mogu ostvariti pravo na mirovinu, već se popeo na 60-ak osoba.

"Iako imamo puni radni staž od 40 godina još nismo ostvarili pravo na mirovinu. Od strane Rudnika uplaćene su nam naknade za MIO, a ostala potraživanja prema nezaposlenim nisu uplatili", kaže Sejdinoski, koji napominje da zbog toga Porezna uprava Federacije BiH "ne dozvoljava da se obrazac dostavi MIO i da im se izdaju rješenja za mirovine“, prenosi Fena.

Napominje kako su i uplatu doprinosa ishodili u sudskom procesu koji je riješen i njihovu korist.

Emina Dračić ističe kako im se zdravstvene knjižice ovjeravaju uz napomenu kako su "umirovljenici na čekanju“, a posebno ih žalosti činjenica da su se, u vrijeme kada je od strane JP EPBiH izvršena konsolidacija rudnika, odricali dijela plaća i drugih naknada, ali i da su radili bez mirovine.

"Taj iznos nije bio ispod 20.000 KM po jednom radniku. Konkretno, ja sam se odrekla preko 20.000 KM da bi rudnik opstao i da bih ja mogla svoju mirovinu dočekati. Oni koji se nisu bili odrekli, imali su mobing", ističe Dračić, koja dodaje da su o svom statusu informirali i Vladu FBiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk glađu počelo je 15-ak bivših umirovljenika, koji najavljuju da će im se tijekom dana priključiti još nekoliko kolega.