STRAH OD PTIČJE GRIPE U Hrvatsku uvezeno 5,5 tona sumnjivog mesa, uklonjen tek mali dio

Ptičja gripa
Ilustracija/REUTERS

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata s hrvatskih je polica neškodljivo uklonila 864,5 kilograma piletine i puretine pod sumnjom u zarazu virusom ptičje gripe H5N8.

Akcija je uslijedila nakon što je mađarsko tijelo za veterinarstvo obavijestilo Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede da je u sedam objekata u Hrvatsku dopremljeno meso peradi koje potječe s farme zaražene visoko patogenom influencom ptica H5N8 te druge farme koja je u tom trenutku bila pod sumnjom na zarazu.

Veterinarska inspekcija navodi da je odmah po zaprimljenom zahtjevu provela nadzor kod subjekata u poslovanju s hranom u koje je prema dobivenim distribucijskim listama ušlo 5416 kilograma mesa peradi.

No veći dio u međuvremenu je prodan. Ako se meso i pojelo, nema opasnosti za potrošače jer ovaj tip ptičje gripe nema nikakvih posljedica po ljude, tvrde u inspekciji.

Nađeno meso uklonjeno je prvenstveno radi zaštite domaće populacije peradi od ptičje gripe. Na hrvatskim farmama su nakon ovog slučaja pojačane kontrole biosiguronosnih mjera. Visoko patogena influenca ptica H5N8 dosad je zabilježena u više od 10 slučajeva u četiri zemlje EU - Poljskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj.

Zadnji slučaj ptičje gripe u Hrvatskoj je zabilježen 2017, piše Večernji.