Stipe Božić o svojim vodičima kroz pustinjska prostranstva

stipe božić
Nakon što je stajao na najvišim vrhovima svih sedam kontinenata, spustio se 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinu jamu na Velebitu, Stipe Božić zaputio se u istraživanje najvećih pustinja svijeta. Rezultat njegova trogodišnjeg putovanja je dokumentarni serijal od 11 nastavaka koji će se na HTV-u početi emitirati 16. veljače. Obiteljski sam vezan za pustinje, što je uz njihovu ljepotu i nepredvidivost bio jedan od glavnih povoda za ovo istraživanje. Naime moja mama je bila u izbjeglištvu u El Shattu, a baka mi je tamo i umrla – objašnjava Božić.

Svojom veličinom i ljepotom najviše ga se dojmila Sahara u kojoj su njegovoj ekipi vodiči bili Tuarezi, pustinjski nomadi što lica prekrivaju velovima boje indiga, a Stipu su naučili peći kruh u ugrijanom pijesku.

– U Sahari smo doživjeli i pustinjsku oluju. Trajala je gotovo tri dana, a sklonište smo pronašli zahvaljujući Tuarezima koji su nam bili najbolji kompas – kazao je proslavljeni alpinist. Kako je Stipe i instruktor skijanja, nije mogao odoljeti pa se na skijama spustio pustinjskim dinama.

– Prije odlaska u pustinju Takla Makan popeli smo se na planinu Muztagh Ata visoku 7000 metara i nosili smo skije. Kad sam vidio pustinjske dine morao sam isprobati kako na njima funkcionira skijanje. Naravno da je drukčije nego na snijegu, ali je zbilja interesantno – prisjetio se svoje avanture. Ostatak zanimljivih detalja o pustinjama (Sahara, Takla Makan, Namib, Gobi, Atacama...) saznat ćete ako svakog utorka budete uz Prvi program HTV-a u 20.45 sati.

vecernji list