Stigla svinjska gripa, u Zagrebu troje oboljelih

svinjska gripa, svinjska gripa, svinjska gripa, svinjska gripa, svinjska gripa, Gripa H1N1
Naime, kako doznajemo od dr. Bernarda Kaića, voditelja Odjela za cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Zagrebu su na trima uzorcima brisa nosa i ždrijela dokazali postojanje virusa gripe H1N1 ("svinjska gripa"). Osobe su u dobi 26, 35 i 55 godina, a radi se o dvjema ženskim osobama i jednoj muškoj osobi, piše slobodna dalmacija.

- U Splitu još uvijek nema traga ni običnoj, a kamoli pandemijskoj gripi, a prema informacijama iz Zagreba, obična gripa još uvijek nije evidentirana ni na području cijele Hrvatske. Mi od 15. studenoga cijepimo stanovništvo protiv gripe, a u tom cjepivu nalazi se i soj H1N1 koji štiti i od pandemijske gripe. No, ove godine upravo zbog tog sastojka vrlo se malo ljudi cijepilo. Stanovništvo je bezrazložno prestrašeno ovogodišnjim cjepivom - kazuje dr. Zorana Klišmanić, voditeljica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Istovremeno, u gotovo cijeloj Europi raste broj prijava oboljelih od "svinjske gripe", a najviše ih je u Rusiji i Velikoj Britaniji.

- Svi oni koji su od pandemijske gripe preminuli u Velikoj Britaniji, a govori se o 10 osoba, od rujna ove godine, nisu bili cijepljeni. Do sada smo na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (Higijenski) cijepili 1760 osoba protiv gripe. Do današnjeg dana prošle godine cijepili smo između 6500 i 7000 osoba. Doduše, još ne znamo kako se cijepljenje odvija po ambulantama - kazuje dr. Klišmanić.

Splitsko-dalmatinska županija dobila je 65 tisuća doza cjepiva, koje će očigledno teško biti iskorišteno. Da se stanovništvo treba cijepiti, mišljenja je i dr. Bernarda Kaića iz HZJZ.

- Prije mjesec dana smo na jednoj ženi izolirali virus sezonske gripe. No, ona je doputovala iz inozemstva i vjerojatno se tamo i zarazila sezonskom gripom, pa njezin slučaj i nismo smatrali početkom sezonske gripe u Hrvatskoj.

Od prije tri dana u Hrvatskoj je prisutna i pandemijska gripa. Oboljeli nisu bili u inozemstvu, oni su je "zaradili" u Hrvatskoj. Većina članova njihovih obitelji također ima slične simptome - povišenu temperaturu, šmrkanje, kašljanje, kihanje.... Ako pandemijsku gripu dobije osoba koja nema kroničnih bolesti, gripu će liječiti ležanjem, snižavanjem temperature, isto kao da se radi o sezonskoj - kazuje dr. Kaić.

Svi oni koji su 2009. preboljeli pandemijsku gripu, ove godine ne moraju strahovati od nje, jer je ne mogu dobiti, no mogu dobiti sezonsku gripu (H3N2) i virus gripe B.

- Sojevi za te gripe također su zastupljeni u ovogodišnjem cjepivu. Pozivam stanovništvo da se cijepi i ove godine. Ako ne dobiju pandemijsku gripu, onda mogu dobiti ove druge dvije, koje također mogu biti smrtonosne. Dok nije bilo pandemijske gripe, godišnje je od sezonske gripe umiralo između 20 i 30 osoba na području RH - zaključuje dr. Bernard Kaić.

Za stanovništvo u RH ove je godine osigurano 650 tisuća doza cjepiva protiv gripe.