STANODAVAC IZ NOĆNE MORE "Slao nam je jezive poruke i upadao u stan... Bojimo se da ima kamere"

Stanodavac

Na Facebooku se više studentica požalilo da su naletjele na oglas muškaraca starog 50-ak godina koji iznajmljuje stan na zagrebačkoj Trešnjevci, a mladim djevojkama koje mu se jave šalje uznemirujuće i gnjusne poruke. Naime, muškarac posjeduje dva stana u Zagrebu na području Trešnjevke. Jedan ima tri spavaće sobe, a drugi jednu te dnevni boravak s kaučem. U oglasima je napominjao kako sobe iznajmljuje samo ženskim osobama, a one koje nemaju dečka imaju posebne povlastice u vidu jeftinije stanarine.

Slobodna Dalmacija je stupila u kontakt s djevojkom koja je stanovala u njegovom stanu koji ima tri spavaće sobe, a koja nam je prepričala svoje mučno iskustvo. S još dvije djevojke u stan se uselila početkom akademske godine 2021., a iselila se u sedmom mjesecu 2023. godine.

Stan glasi na ime žene koja s dotičnim muškarcem dijeli prezime, on tvrdi da mu je supruga, a najamninu i režije uplaćivale su na njezino ime. "Nikad nam nije dostavio dokaz koliko su režije, već bi na mail poslao ukupnu cifru s najamninom. Režije su znale biti 60-70 eura po osobi, dakle puta tri, iako nikad nismo imale točan uvid u potrošnje. Kod njega studenti žive na crno, nisu prijavljeni. Neke cure ostajale su u tom stanu jer nemaju izbora", rekla je za Jutarnji list.

"Nama nikad nije govorio kako cijena ovisi o tome jesmo li zauzete ili ne, ali neugodnosti su krenule nakon što smo se uselile. Malo po malo je postajao sve čudniji i neugodniji", dodala je i rekla kako im nikad nije ništa konkretno napravio nažao, ali da imaju puno neugodnih i nelagodnih iskustava s njim.

"U dvije godine nikad nam nije rekao što točno radi. Uvijek nam je govorio da dolazi poslovno u Zagreb, a preko drugih cura smo saznale da ima i taj drugi stan. Često smo ga sretale po Zagrebu kad nismo znale da je tu. Kad su tri cure u stanu, ne može baš previše. Osim kad jedna ostane sama. Jednoj od nas je u jednom periodu često dolazio dečko koji bi prespavao u stanu. Nama je to bilo normalno i nismo imale problem s tim, dok je on uvijek napominjao da ne smijemo dovoditi muške osobe", rekla nam je ova djevojka i prepričala iskustvo svoje cimerice.

Stanodavac

Kaže i kako im je muškarac ulazio u sobe.

"Mojoj prijateljici je jednom prilikom ušao u stan i ona se zatvorila u sobu, nakon čega je on otvorio vrata sobe, ušao, i za sobom zatvorio vrata. Cura se skamenila, nije znala što će napraviti, nakon čega joj je rekao da mora ozbiljno popričati s njom. Rekao je kako zna da su sve tri dovodile dečke u stan i da ga je ona time najviše razočarala te da to nije očekivao od nje. Djevojka ga je nakon toga zamolila da izađe iz njene sobe, što je on i napravio", kaže nam.

"Svoje dolaske i pravila opravdavao je time kako je on nama iznajmio sobe, a ne cijeli stan. Stan je na njegovu ženu, što je napominjao stalno, te je govorio kako ima pravo doći kad god hoće. Prošlo ljeto dolazio je u stan pet dana zaredom. Dolazio je sa svojim sinom koji, mislim, ima 16 godina. Tom prilikom kopali su po cijelom stanu, ulazili u naše sobe i prevrtali po našim stvarima, pod izlikom da traže nešto svoje. Sve njegovo što je ostalo u stanu stavile smo na jednom mjesto, dok je on kopao po cijelom stanu", ispričala nam je djevojka.

"Jednom prilikom moja cimerica se presvlačila u stanu, a on je u tom trenu otključao vrata i ušao u stan, dok je ona bila u donjem rublju", dodala je. Drugom prilikom, kad su se nakon predavanja vraćale u stan, srele su ga na izlasku iz stana, bez da su znale da je uopće u gradu. "Pitale smo ga što radi ovdje, odmah smo problijedjele", kaže. "Na to sam reagirala jako drsko i bezobrazno, rekla sam mu da nema pravo tako dolaziti, a on se čudio zašto se ljutimo. Rekao je: ‘Ne znam u čemu je problem, vi znate da ste unajmile samo sobe, a ne stan. Ja imam pravo doći kad hoću.‘ Često se nismo usudile ništa mu reći jer on, kad stane ispred tebe, koljena ti se odrežu. Uvijek nas je bilo strah u njegovom prisustvu", kaže.

Dodala je i kako je uopće ne bi čudilo da u stanu postoje skrivene kamere ili nekakve bubice za prisluškivanje, s obzirom na to da je uvijek znao tko i kada je dolazio, i to u detalje.

Ispričala je i kako im je prijetio da, ako neće poštovati njegova pravila, on može nenajavljeno dolaziti u kontrolu, što je i radio. "Maksimalno se trudio biti upoznat s našim životima, znati sve o nama. U više navrata je rekao kako dolazi jer nas želi vidjeti, upoznati, znati kako smo. Iako smo ga uredno kontaktirale za sve što je trebalo u stanu, on je svejedno dolazio kad god je htio."

Kad se njihova cimerica useljavala, bila je tjedan dana sama u stanu. Tad ju je on pitao može li spavati u jednoj od soba, na što je ona rekla kako se ne bi osjećala ugodno.

Stanodavac

"Život u tom stanu bio je poprilično depresivan, a cijelo iskustvo jako nam je neugodno i negativno. Konstantna nelagoda jer je dolazio kad hoće, forsirao svoja pravila, bio neugodan... Svaka cura s njim ima neugodna iskustva i priče, uvijek je dolazilo do nekih tankih granica, a nikad ništa konkretno da bi prijavile. Iz tog razloga cure bi ostajale, kao i ja, i trpjele svašta. Znam da za ove sve priče fale opipljivi i konkretni dokazi, ali svakako se nadam da će mu se onemogućiti izdavanje stanova. Toliko puta sam htjela reagirati, odbrusiti mu, ali kad on stane ispred tebe, sledi ti se krv u žilama. Iskreno, odvratna je i ljigava pojava, velik čovjek za kojeg vjerujem da je u stanju svašta napraviti", rekla nam je i dodala kako preko poruka nisu imale neugodnih iskustava kao neke cure zato što to nikad nisu dopustile. Odmah su primijetile da nešto nije u redu s njim i postavile su se tako da im ne šalje svakakve poruke.

"Jednom nam je na Dan žena, s drugog broja, na Viber poslao naljepnicu ‘Sretan Dan žena‘, na što mi nismo odgovorile. Kad smo ga sljedeći put vidjele uživo ljutio se i raspitivao zašto mu nismo odgovorile", dodala je.

"Stan je puno jeftiniji od nekakvog prosjeka i za ono što nudi. Smatram da je čovjek svjestan toga i da zna da će se zbog toga mlade studentice javiti na njegove oglase. Nije mi normalno kako se ponaša i razgovara s mladim djevojkama, vjerujem da čovjek nije sasvim normalan", kaže.

Podijelila je s nama i prepiske razgovora s njom, ali i s drugom curom. Muškarac se, naime, javljao curama i provjeravao ih, pitajući jednu djevojku za ponašanje druge.

"Pridržava li se svih pravila o zajedničkom životu u stanu i mojih pravila - što je najvažnije!", napisao je i podsjetio kako noćenje muških osoba, kao i njihov čest dolazak u stan, nisu dozvoljeni. "Pogotovo u večernjim satima, strogo je zabranjeno bez pitanja i moje dozvole", napisao joj je i dodao kako očekuje iskren odgovor te "da je sve u diskreciji".

Drugom prilikom rekao je kako on ima saznanja o muškim posjetama i "smucanjima" pa tako on ima dozvolu doći kad hoće.

"Ja, s moje strane, zadržavam pravo iznenadne kontrole, jer u stanu su ipak iznajmljene samo sobe djevojkama. Niti jedna muška osoba nema pravo remetiti mir", rekao im je.

Poslala nam je prepisku još jednog sličnog razgovora gdje se nakon raspitivanja o cimericama i poštivanju njegovih pravila, raspituje o studiju djevojke i njenom studentskom poslu.

Javila nam se još jedna djevojka koja je ispričala svoje iskustvo. Kaže kako je nakon svog iskustva 3-4 puta prijavila njegov oglas na Njuškalu, a iznova se pojavljivao. Rekla nam je kako želi pomoći jer vjeruje da će jednom na njega naletjeti neka cura koja se neće uspjeti zauzeti za sebe i svašta se može dogoditi.

U razgovoru koji je podijelila s nama, muškarac joj se javio nakon što ga je djevojka slučajno nazvala u pokušaju da spremi njegov broj. On ju je nakon toga zvao tri puta. Odgovorila je kako nije imala namjeru zvati ga tako rano, da je vidjela oglas i da želi doći danas pogledati stan.

Muškarac joj je postavio par pitanja, na što mu je djevojka rekla kako traži smještaj za cijelu godinu, a cimerica joj nije problem jer je već navikla dijeliti smještaj.

Također je spomenula ugovor i prijavu boravka, na što je on rekao da ne radi na ugovor. "Sklapam dogovor s osobom uz obostrano povjerenje. Zato je cijena niska i nije fiksna!", rekao joj je na što je ona rekla kako joj to nije problem.

Zatim je uslijedila poruka: "U redu, gledaj, ja sam iskrena osoba, slobodnog uma i ovdje ti mogu ponuditi siguran smještaj na kauču u dnevnom boravku". Zatim je objasnio kako je u sobi već jedna cura, a u dnevnom boravku s kaučom ima sve što joj je potrebno. "Ja dolazim u Zagreb ponekad, jednom, dvaput u godini na par dana i trebali bi u tom slučaju ili prenoćiti kod cimerice u sobi ili podijeliti kauč sa mnom...", rekao joj je, nakon čega je dodao kako vidi da je lijepa i fotogenična, da mu se sviđa i da se mogu dogovoriti oko cijene. "Važno mi je da si dobra osoba, imaš pozitivan stav i dobru volju da izađeš meni u susret kad je to potrebno", napisao joj je, nakon čega je djevojka blokirala njegov broj i nije više odgovarala.

Neugodno iskustvo prilikom traženja stanova podijelila je s nama još jedna djevojka. Muškarac joj je, naime, u jednokratnim fotografijama na WhatsAppu poslao slike dnevnog boravka i dodao u opis, kako kaže, grozne komentare i ponude zbog čega mu nije na to odgovorila.

Nakon toga, poslao joj je poruku: "Dobro jutro, ako si ozbiljno zainteresirana, kao ja da ti dam smještaj, predlažem ti da dođeš još uživo pogledaš i da se bolje upoznamo i dogovorimo. Ja očekujem tvoj odgovor", napisao je, na što je ona odgovorila kako bi vrlo rado pogledala stan, ali ne bi htjela dijeliti s njim krevet.

"Nitko ne traži od tebe da činiš nešto što ne voliš!", napisao i dodao: "No kao znak dobre volje i susretljivosti možeš podijeliti prostor sa mnom na par dana kad sam tu. Ja sam ti miran i uredan i možeš se sa mnom o svemu dogovoriti", rekao joj je i da se može useliti ovaj vikend i da se mogu vidjeti i dogovoriti sve. Djevojka je prestala odgovarati, ali je on bio uporan i u više navrata joj je slao poruke

"Kako ja nisam iz Zagreba, da bi to bilo tako, ja trebam prvo doći, pa bi trebao što prije da znam kako bi se organizirao", napisao joj je nakon toga i dodao kako planira doći za vikend, ali želi povratne odgovore.

"Nažalost, kao što sam rekla, ne bih voljela spavati s nepoznatim čovjekom... Žao mi je", odgovorila mu je, nakon čega joj je napisao: "Čemu onda služi upoznavanje, nego tome da ne bude nepoznat čovjek. I na kraju krajeva gdje je u svemu tome povjerenje. Ja ipak tebi dajem smještaj i ako ja imam povjerenja, ne vidim razloga da ga ti nemaš?", rekao joj je, zahvalio na odgovoru i poželio sreću u traženju stana.

Svoje iskustvo podijelila je još jedna djevojka. U njegovom stanu s jednom spavaćom sobom bila je tri dana, a nakon scene koju joj je priredio pokupila je svoje stvari i otišla.

"Dakle, 2021., kad sam tražila stan, objavila sam status po Facebook grupama da tražim stan. Tako se on meni javio da iznajmljuje stan. Ispitivao me dosta informacija koje su meni tad bile okej" rekla i dodala kako joj je stan hitno trebao pa su ga ona i njen tata došli pogledati, nakon čega je ubrzo uselila.

"Brzo je počeo s pričama da sam ja uzela u najam samo sobu i da on ima pravo dolaziti tu i spavati tu kad hoće. Nisam se snašla, iskreno, i nisam reagirala baš na to. Rekla sam okej, tad ću ja ići spavati kod sestre, a on je rekao da mogu slobodno u tim prilikama ostati u stanu, da se bolje upoznamo. Odlučila sam to ignorirati, mislila sam si ‘ma samo je malo čudan‘" dodala je.

Javila mu je da će joj sestra prespavati u stanu jer joj pomaže pri useljenju, a on ju je počeo ispitivati različita pitanja - zašto, što će ona tu, gdje ona živi, što studira, ima li dečka... "Meni je to bilo čudno, ali eto, na par pitanja sam odgovorila i zaboravila na to", kaže.

"Drugu večer došli su mi prijatelji. Da, bilo nas je dosta, ali nitko od susjeda se nije žalio i sve sam očistila sutra ujutro. Stan je bio u boljem stanu nego kad sam došla", ispričala nam je. Sutradan popodne prijateljica joj je došla na kavu, a nakon 20 minuta začulo se zvono na vratima. Pogledala je kroz ključanicu i ugledala svog stanodavca.

"Ušao je i rekao: ‘Svjesna si zašto sam došao?‘. Bio je užasno ljutit i uznemiren", kaže. Počeo je, kako kaže, nabrajati koliko je ljudi bilo, znao je točno koliko cura, a koliko muškaraca. Počeo ih je optuživati da su sve uneredili, uništili...

"Rekla sam mu - pokažite mi što je uništeno, neuredno, prljavo? On je pokazao na grumen prašine na podu i rekao da mi neće vratiti polog jer sad mora dezinfirati stan. Znao je tko je kad otišao, čak je spominjao gdje je tko sjedio i rekao da je muška osoba prespavala. Čudno mi je i dalje da je u toliko detalja znao sve, ne bi me čudilo da su negdje u stanu ili ispred nekakve kamere", kaže.

Galamio je na nju i njenu prijateljicu i rekao joj da se spakira i ode. "Najamninu i polog sam unaprijed platila na ruke, tako da te novce nikad više nisam vidjela. Moja prijateljica se nastavila prepirati s njim, a on se derao i prijetio nam da ima veze i da će se pobrinuti da nam uništi život" ispričala je.

"Najviše nas je strah da u stanu ima kamera. Čovjek namjerno cilja na ranjivu, žensku skupinu koju može kontrolirati. Ja sam, srećom, otišla na vrijeme, ali brine me sigurnost cura koje nailaze na njegove oglase i dolaze stanovati tamo. Čovjek je zasigurno stariji nego na profilnoj slici, sigurno je u već u pedesetima", rekla je i dodala kako ju je rijetko strah te da se uvijek zna suprotstaviti ljudima, ali kako priznaje da ju je njega tad bilo strah. Iako je bila kratko, kaže kako se nije osjećala ugodno ni sigurno.

Kolege iz Slobodne Dalmacije su ga nazvale s dva poznata broja s kojih je ovaj muškarac komunicirao s djevojkama. Na prvi se javio, a kada su ga pitali je li on ta osoba, rekao je da su dobili krivi broj. Prije nego što su mu uspjeli postaviti ikakvo pitanje prekinuo je poziv. Na drugi broj se nakon toga nije javljao.