SRBI IDU SLOBODNO, a BOŽINOVIĆ "Misli da će BiH od danas biti u zelenom"

Davor Božinović
Hina

Nakon sramotnog i maćehinskog odnosa RH prema Hrvatima u BiH koji i dalje u RH mogu samo na 12 sati, dok državljani Srbije ulaze neometano javio se potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

Pokušavao je objasniti kako Srbi mogu Hrvatsku, a Hrvati iz BiH ne mogu, no nije zvučalo baš smisleno.

Te odluke koje se utvrđuju na razini EU utvrđuju se na temelju toga iz koje države dolaze. Mi ćemo u sljedećih dan-dva donijeti novu odluku.

Danas epidemiološka služba raspravlja o prelasku granice, bit će predstavljeno na Stožeru pa ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granice. Sad je cijela Europa u zelenom i dosta je trećih zemalja u zelenom, ali svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njezine granice.

"Danas će na radnoj skupini, odnosno na odboru, biti i BiH. Kada govorimo o državljanima trećih zemalja, mislim da se danas uvrđuje lista tih sigurnih zemlja. Mislim da će od danas na toj listi biti i BiH. Zemlje koje su u zelenom, a iz tih zemalja se ulazi u Hrvatsku, neće se tražiti dodatne potvrde ili jamstva. Što se tiče boravka u Hrvatskoj, to je nešto o čemu se razgovara i o tome će se obavijestiti javnost”, prenosi Dnevnik.hr Božinovićevu izjavu.

Jučer su činjenicu da Hrvati iz BiH ne mogu u Hrvatsku bez testa na razdoblje duže od 12 sati komentirali HDZ 1990., te HRS, kao i MOST. HDZ BiH, koji je u Sabor RH spremio tri zastupnika šuti o diskiriminaciji Hrvata iz BiH, koji žive uz granicu, gravitiraju Hrvatskoj i gdje nema ama baš nijednog opravdanog razloga da ne bi mogli neometano ulaziti u zemlju. 

"Državljani Srbije mogu u Hrvatsku bez ikakvih ograničenje, a hrvatski državljani iz BiH mogu samo na 12 sati. Gdje je tu logika i kako se uopće donose ove smiješne odluke?!", napisao je na facebooku zastupnik Mosta Nikola Grmoja koji je Božinoviću poslao i zastupničko pitanje vezano za diskriminaciju Hrvata iz BiH na granicama. Božinović je nakon toga u Hrvatsku pustio Srbe.