Spremna dokumentacija za optužnice protiv generala Armije BiH koji su ratovali u Hrvatskoj

Spremna dokumentacija za optužnice protiv generala Armije BiH koji su ratovali u Hrvatskoj

Tu činjenicu je istaknula i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u govoru pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda u srijedu u New Yorku. Da smo o mogućim negativnim posljedicama haških presuda ranije morali misliti, slaže se i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac.

U raspravama o nekažnjenim zločinima nad Hrvatima u Domovinskom ratu sve češće se u posljednje vrijeme u raspravama spominju i generali Armije BiH. Riječ je o kadrovima JNA koji su se tijekom Domovinskog rata borili protiv Hrvatske vojske, a tek su nakon izbijanja rata u BiH napustili njihove redove i pridružili se tada novoosnovanoj Armiji BiH.

Miljavac nam je otkrio da, prema njegovim informacijama, postoji pripremljena dokumentacija za podizanje optužnice protiv takvih osoba.

'To je sada politička odluka ide li se ili ne ide', kazao nam je Miljavac, vjerujući da će se nakon svih ovih događaja konačno svi aktivirati i početi argumentirano tražiti odgovornost.

Nije želio govoriti o imenima jer je riječ o osjetljivoj temi.

'Bili su neki u Zadru kao topnici pa su poslije bili zapovjednici korpusa. U Zadru su još uvijek tukli po Hrvatskoj', kazao nam je predsjednik Generalskog zbora, dodavši da im nije namjera zahuktavati situaciju.

Zašto protiv takvih osoba, ako je bilo saznanja da su činile zločine, nije ranije podignuta optužnica, Miljavac kaže da treba pitati sve koji su bili na vlasti poslije 2000. godine.

Slobodna Dalmacija je još u ožujku ove godine u jeku afere Orašje pisala o pripadnicima Armije BiH koji su činili zločine nad Hrvatima.

U tekstu između ostalih navode neke visokopozicionirane pripadnike Armije BiH te da su protiv njih u BiH podignute optužnice.

Između ostaloga, navode generala Atifa Dudakovića, koji je tijekom Domovinskog rata sudjelovao u napadima na Zadar, i generala Seada Halilovića, za kojeg ističu da je kao agent KOS-a sudjelovao u ratu protiv Hrvatske.

Tportal.hr