Sprema se nova promjena. Vakula: Stiže zahlađenje, kiša, grmljavina, snijeg

zoran vakula, vremenska prognoza, zoran vakula, prognoza meteorologa, prognoze, meteorolška prognoza, prognoza vremena, zoran vakula, snijeg, zoran vakula, vremenska prognoza, promjena vremena
Vikend će u meteorološkom smislu obilježiti južina, izraženija u nedjelju, koja će u većini Hrvatske biti oblačnija od subote, ponegdje s kišom, te vjetrovitija, u unutrašnjosti uz većinom umjeren i jak jugozapadnjak, gdjegod i s olujnim udarima, a na Jadranu jugo, koje će onemogućavati normalno prometovanje još i u noći na ponedjeljak, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Početkom novog tjedna stiže nova promjena vremena. Očekuje nas kiša, mjestimice i izraženiji pljuskovi i grmljavina, te pad temperature, ponegdje i snijeg, osobito u gorju. Zapuhat će sjeverni vjetar, na Jadranu najprije jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak, zatim većinom bura, vjerojatno najjača u utorak i srijedu..

Detaljniju prognozu po područjima i danima u nastavku ovog tjedna i početkom sljedećega za HRT je pripremio meteorolog DHMZ-a. Krunoslav Mikec.

Subota - većinom sunčano i danju toplije, na kopnu magla, jačanje južine

Krunoslav Mikec: "Subota će u istočnoj Hrvatskoj biti malo toplija od petka s najvišom temperaturom uglavnom 8 ili 9 °C. Pritom će biti magle, vjerojatno manje nego u petak, a danju posvuda sunčana razdoblja, mjestimice uz umjeren južni vjetar.

Na jutarnju maglu treba računati i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također tijekom dana biti uglavnom sunčano. Zapuhat će slab i umjeren jugozapadnjak te će najviša temperatura zraka biti od 9 do 13 °C. Najniža jutarnja između -5 i -2 °C.

U gorju ujutro još malo hladnije, uz maglu, a tijekom dana, uz jugozapadni vjetar, temperatura će zraka, uz dosta sunčanih sati, porasti do vrijednosti između 6 i 9 °C. Većinom sunčano bit će i na sjevernom Jadranu, uz jugozapadni i južni vjetar i najvišu temperaturu od 11 do 13 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još malo toplije, uz pretežno sunčano vrijeme, samo mjestimice uz mogućnost za maglu ili sumaglicu. Vjetar će biti većinom slab, ponegdje umjeren južni i jugozapadni, a more mirno i malo valovito, kao i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će dan također obilovati suncem. Ujutro će mjestimice biti slabe i umjerene bure, a tijekom dana jugozapadnog vjetra, na otvorenome sjeverozapadnog. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 13 i 17 °C."

Nedjelja još toplije, uz južinu, ponegdje i kišu, pa već u ponedjeljak hladnije...

"U nedjelju u unutrašnjosti još malo toplije te vjetrovito uz umjeren i jak, ponegdje i olujan jugozapadnjak, te uglavnom u gorju s kišom. U ponedjeljak oblačno s kišom koja će s padom temperature prijeći u susnježicu, osobito u višim predjelima i u snijeg. Zapuhat će sjeverni vjetar, kojega će biti i u nastavku tjedna pri čemu u utorak još mjestimice treba računati na slabe oborine na granici kiše i snijega.

Na Jadranu kiša na sjevernom dijelu već u nedjelju, a u ponedjeljak i drugdje, uz mogućnost za lokalne pljuskove s grmljavinom. Jugo će u nedjelju jačati na jako, mjestimice i olujno, a u ponedjeljak će okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak potom na buru, u utorak te vjerojatno i u srijedu, jaku i olujnu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec.