Spomen kamenja za Zid sjećanja u Udbini

udbina, Moto klub Veterani - Croatia
Zid sjećanja nalazi se u Spomen parku pokraj crkve gdje je dosad prikupljeno više od dvije stotine spomen kamenja koje će, kao dio Spomen zida, vječno svjedočiti o svim stratištima hrvatskog naroda.
Tako su članovi 5.podružnice Istočna Hrvatska MKVC prikupili šest Spomen kamenja koje će biti ugrađeno u Zid sjećanja pod imenom:

1. NUŠTAR 05.10.1991.
2. SOTIN, PROSINAC 1991
3. SLAVONSKI BROD, 06.04.1992. SAVA VELIKA KRIVINA
4. NEMETIN 05.12.1991.
5. SLAVONSKI BROD, 05.07.1992. GREBNICE
6. TENJA 05.12.1991.

Posveta Spomen kamenja održalo se u filijala župe Sv. Marka, ev. - Trnjaniu, Donja Vrba u sklopu 27.godišnjice pogibije pripadnika 108.brigade ZNG RH. U navedeni projekt MKVC uključila se Osječka udruga 106.brigade ZNG RH na čelu s predsjednikom gosp.Ivanom Bekavac, koji su izradili dva Spomen kamena u znak sjećanja na poginule branitelje.
Navedeno Spomen kamenje koje nosi ime po stradanju Hrvatskog naroda biti će dio Zida sjećanja u sklopu same proslave Dana hrvatskih mučenika, u udbinskoj Crkvi hrvatskih mučenika koje se održao u rujna 2019g.. u Udbini. Naime, 09.rujna 1493.g. dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda. Povjesničari procjenjuju da je u bitci protiv turskih osvajača na Krbavskom polju tada izginulo oko 10 tisuća hrvatskih vojnika i vitezova.
Cilj moto defile „Jaši do zida" je sudjelovanje veterana bikera i ostalih motorista na obilježavanju Dana hrvatskih mučenika i sjećanje na sve hrvatske mučenike kroz povijest kako njihova žrtva ne bi pala u zaborav.
Osim Zida sjećanja koje se nalazi u Crkvi hrvatskih mučenika, crkvu krasi i oltarni reljef pod imenom "Slava hrvatskih mučenika" autora Kuzme Kovačića. Oltarni reljef izgrađen je od bijelog bračkog kamena, na kojima su prikazana najveća hrvatska stradanja - Krbavska bitka, Bleiburg i Križni put, te Vukovarska stradanja u Domovinskom ratu.

Tekst,slika: Maja Jakšić