Split: Prekinuta Gay parada - ozljeđena četiri novinara

Najmanje pet osoba primljeno u bolnicu zbog ozljeda zadobijenih u sukobima na ulicama, javljaju hrvatski mediji.

Splitska policija saopćila je da je privela 70 osoba, od kojih 50 preventivno prije početka skupa, te da su u tijeku privođenje još nekoliko izgrednika.

Iz policije navode da je na splitskoj Rivi bilo oko 200 učesnika "Gaj parade", koje je na mjestima kojima je povorka prolazila dočekalo oko 4 000 građana.

Prvi incident se dogodio čim je povorka krenula ka Rivi, kada je u Marmontovoj ulici bačen suzavac, a nešto kasnije iz mase okupljenih građana neko je na učesnike "Gaj parade" bacio "topovski udar" i suzavac.

Situacija je bila kritična kad je kolona u kojoj su bili i gaj aktivisti iz Srbije i Crne Gore stigla na Rivu, na kojoj su organizatori ranije najavili okupljanje i pored zabrane gradskih vlasti.

Gomila ljudi ih je uz uzvike "Ubij pedera", "Nakaze" i "Cigani" zasula bakljama, petardama, kamenjem, saksijama s cvijećem i pepeljarama, zbog čega se kolona povukla dok policija nije udaljila huligane i proširila koridor, odnosno pomakla gvozdene ograde.

Predsjednica Udruženja "Kontra" Sanja Juras rekla je da policija nije obavila svoj posao i da pravo na mirno okupljanje nije ispoštovano.

Sudionike prati i osiguranje oko 500 policajaca iz osam policijskih uprava, a kolonu nadleće i helikopter, a policija sve snima kamerama.

Policija je ranije proglasila skup događajem visokog rizika.

Srna