VESELO Na ulicama Sarajeva najavljena i druga gay parada

VESELO Na ulicama Sarajeva najavljena i druga gay parada
Twenty20

Nakon antifašista koji su paradirali u koloni s više tisuća sudionika, te igrali i kolo, na ulicama Sarajeva najavljena je još jedna parada - druga gay parada.

Druga Bosanskohercegovačka povorka ponosa održat će se 23. kolovoza u Sarajevu, najavili su iz organizacijskog odbora.

"Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i kvir osobe smo kroz niz naših identiteta neodvojiv dio bh. društva. Mi smo i radnici i radnice, i sestre i braća, i nezaposlene osobe i osobe sa invaliditetom, i Romi i Romkinje, i građani i građanke BiH. Naš identitet nije samo biti LGBTIQ osoba, ali zbog naše seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika svakodnevno trpimo nerazumijevanje zbog prisutnosti predrasuda koje dovode živote LGBTIQ osoba na marginu, povećavaju nasilje i diskriminaciju", kaže se u priopćenju koje su poslali medijima.

Ističu da je povorka ponosa prosvjed protiv nejednakosti i predstavlja borbu za bolji položaj LGBT osoba u bosanskohercegovačkom društvu.

"Svjesni trenutačne epidemiološke situacije, ovogodišnju Bh. povorku ponosa najavljujemo na ovaj način, poštujući sve preporučene mjere. Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa će pozorno pratiti situaciju i sve preporuke i mjere koje budu donešene u narednom periodu, te će shodno njima organizirati drugu Bh. povorku ponosa. Vidimo se 23. kolovoza u Sarajevu! Jer, nije život četiri zida",

Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa trenutačno broji 22 osobe, koje dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine.

"Izuzetno nam je drago da postoji velika zanimanje za ovu volontersku uključenost u organizaciju druge Bh. povorke ponosa. Još jednom podcrtavamo da, iako se Bh. povorka ponosa događa u Sarajevu, ona uključuje sve druge gradove i sredine u BiH. Kontinuitet borbe kroz prosvjednu šetnju je neophodan kako bi se napravile značajne i dugotrajne promjene stanja prava i života LGBTIQ osoba, kao i svih drugih marginalizovanih grupa u društvu", kažu iz organizacijskog odbora.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.