SPLIT NAM JE HIT Hercegovački studenti više ne hrle u Zagreb na faks

Članovi Udruge studenata Herceg-Bosne u Splitu su krajem prošle godine, u prosincu, pokazali veliko srce organizirajući originalne akcije prikupljanja sredstava za Caritas.

Upravo zbog svojih provedenih aktivnosti i aktivnog sudjelovanja u studentskom životu, njihov trud i rad bit će u povodu rođendana Sveučilišta u Splitu nagrađen Rektorovom nagradom.

Prije tri godine, 29. svibnja 2017. godine, održan je prvi neformalni sastanak grupe studenata Sveučilišta u Splitu. Odazvalo se preko 150 studenata koji vuku korijene iz Bosne i Hercegovine. Želja je bila osnivanje udruge studenata Herceg-Bosne u Splitu, a odlučili su se predstaviti različitim projektima.

I uspjeli su. U međuvremenu su organizirali razne tribine, predstavljanje knjiga, a organizacija proslave dana studentskog doma "Dan dr. Franje Tuđmana" prije tri godine bio je prvi u redu značajnijih događanja koji je okupio veliki broj studenata.

Pokrenuli su i "Advent na Kampusu" ispred studentskog doma koji iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja.

U registar udruga, upisali su se 18. ožujka 2019. godine, danas broje više od 200 članova, a cilj im je promicanje kulture s područja bivše države Herceg Bosne.

Čelnik Udruge studenata Herceg-Bosne Igor Grgić već je šestu godinu u Splitu. Iz Viteza je i govori da mu je bio pun pogodak što se odlučio za Sveučilište u Splitu. Student je završne godine studija elektrotehnike na FESB-u i plan mu je vratiti se doma u Vitez nakon što diplomira, piše Slobodna Dalmacija.

"Pokušat ću naći posao u Vitezu, ali ne uspijem li, vraćam se u Split. Ovdje sam ionako često radio i tijekom studija, pa ne vjerujem da će biti problema pri pronalasku posla. I općenito prezadovoljan sam i Splitom kao gradom i svima bih preporučio da baš ovdje dođu studirati. Prije je mladim ljudima iz Bosne i Hercegovine, pogotovo Hrvatima, prvi izbor studija izvan BiH bio neki od fakulteta u Zagrebu, a sada se puno češće odlučuju za Split. Ne čudi onda da je baš naša zavičajna udruga studenata jedna od najbrojnijih udruga u Splitu", govori Igor Grgić.

Kaže i kako se većina njegovih "zemljaka" najčešće odlučuje za tehničke fakultete, tvrdi da ih 90 posto upisuje FESB ili neki od studija na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije i da su jako dobri studenti.

"Na žalost, puno njih nije uspjelo dobiti smještaj u domu i većina su podstanari. To je ujedno i najveći problem bio za sve studente koji su dolazili studirati u Split. Zato nas jako veseli što se završava rekonstrukcija Doma Bruno Bušić na Spinutu i što je rektor Dragan Ljutić najavio gradnju još jednoga studentskom doma na Kampusu. To će spasiti studente jer će dobiti siguran i povoljan smještaj kraj svojih fakulteta", govori Igor Grgić.

On svoje studentske dane provodi u domu na Kampusu i kaže da je zadovoljan i smještajem i prehranom u menzama. A ne krije ponos ni što su rezultati rada udruge kojoj je na čelu prepoznati i od strane rektora Ljutića.

"Znači nam puno ova nagrada. Stvarno smo dobra ekipa. Međusobno se jako puno družimo, podrška smo jedni drugima, ali isto tako nije nam problem na brzinu se organizirati i raditi na projektima za dobro cijelog Sveučilišta", tvrdi ovaj FESB-ovac.

Članovi udruge lani su sudjelovali i u humanitarnoj akciji "Ljubav na djelu i ti si dio mene" u kojoj su se prikupljala sredstva za Caritas. Poznavajući iz prve ruke kako je teško biti u studentskom domu u jeku blagdana, pokrenuli su akciju ukrašavanja vrata studentskih soba kako bi unijeli malo božićnog duha. Valerija Maglica iz Livna i Ines Soldo iz Posušja, studentice na FESB-u bile su zadužene za ukrašavanje vrata koje je iznosilo 20 kuna, a sav prihod išao je za Caritas.

Članice udruge studenata Herceg-Bosne na jedan dan postale su vrsne kuharice i napravile raznorazne slastice, kolače i palačinke. Slastice su prodavale na način da svatko da koliko može, a tako su prikupile 3 800 kuna.

Na štandu su sudjelovale studentice Katarina Kozina (FESB), Ana Raguž (FESB), Petra Brajković (KTF) i Danijela Dragičević (KTF) iz Čapljine, Matea Burić (FESB) iz Jajca, Ivana Brkan (KTF) iz Posušja, Katarina Bošnjak (FESB) iz Uskoplja i Ivana Bošković (FESB) iz Mostara.

Veliko finale bila je i božićna zabava koju su organizirali krajem prosinca, prije početka praznika.

Udruga studenata Herceg-Bosne u svojim aktivnostima prikupila je preko 10 tisuća kuna kojima su kupljene namirnice za Caritas u sklopu humanitarne akcije "Ljubav na djelu i ti si dio mene“.