SPLIT IDE NA NOVE IZBORE Puljak i Ivošević podnose ostavku

Ivica Puljak, Bojan Ivošević, Split, prijevremeni izbori
Vojko Bašić/CROPIX

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak skupa sa svojim zamjenikom Bojanom Ivoševićem sutra će dati neopozivu ostavku!

"Točno je. U 10 sati na tiskovnoj konferenciji gradonačelnik i njegov zamjenik dat će ostavke. Dakle, građani Splita uskoro će na izvanredne izbore za gradonačelnika", kaže izvor Jutarnjeg lista.

Gradonačelnik Puljak za ovakav radikalan potez odlučio se nakon što je u Beču, gdje je bio na službenom putu, doznao da su ga napustili svi partneri - Most i koalicija Možemo i Pametno za Split i Dalmaciju, a SDP ga je još prije "otpisao". Neposredni povod za to je podizanje optužnice protiv Puljkova zamjenika Bojana Ivoševića zbog prijetnji urednici gradske rubrike u Slobodnoj Dalmaciji Nikolini Lulić, kojoj je rekao da će joj se "napiti krvi".

"Nakon što je čak i koalicija Pametno i Možemo!, koja je dosad bila najčvršći partner izvršne vlasti, otkazala suradnju, najpoštenije bi i najodgovornije bilo da svi zajedno izađemo pred birače. Stoga ćemo kao izlaz iz ove situacije podržati raspuštanje Gradskog vijeća. Predlažemo da izvanredne izbore i za Vijeće i za gradonačelnika održimo zajedno s nadolazećim kotarskim izborima", poručilo je troje Mostovih vijećnika.

SDP-ov vijećnik Goran Kotur tvrdi da je "Split postao talac situacije sa zamjenikom Ivoševićem koja se mogla brzo razriješiti".

"SDP je spreman za nove izbore, ali nam smeta što gradonačelnik Puljak svojom neodlučnošću radi sve da Split ponovno izruči HDZ-u. S obzirom na to da je Puljak u sukobu sa svim partnerima, očito je da je problem u njemu. SDP će, kao i dosad, predlagati rješenja i podržavati sve što je dobro za građane Splita, a različitim kalkulantskim kombinacijama se ne bavimo", kaže Kotur.

Danas prijepodne gradonačelnika Ivicu Puljka pitali smo jesu li novi izbori rješenje ili zamršenu situaciju možda planira riješiti uklanjanjem Ivoševića s mjesta zamjenika gradonačelnika, no tada, očito, još nije želio - ili odluku do kraja nije prelomio - otkriti svoj sutrašnji potez.

"Kao gradonačelnik Splita imam odgovornost prema građanima da velike i važne odluke za naš grad ne donosim na temelju dojma, nego želim saznati sve činjenice i za što je točno optužen zamjenik Ivošević. Žao mi je što su programski partneri odlučili okrenuti leđa Bojanu Ivoševiću bez utvrđivanja činjenica koje su navedene u optužnici. O svemu ću govoriti u četvrtak ujutro, kada ću se obratiti javnosti na konferenciji za novinare na kojoj ću iznijeti prijedlog za razrješenje ove političke situacije", poručio nam je ranije danas Ivica Puljak.

Kako neslužbeno doznajemo, građanke i građani Splita osim novog gradonačelnika i njegovih zamjenika na izvanrednim izborima mogli bi birati i novi saziv Gradskog vijeća. Naime, naš izvor tvrdi kako Puljak nema ništa protiv toga da se ide i na izvanredne izbore za Gradsko vijeće, a za tu bi inicijativu lako skupio većinu u Vijeću jer se upravo za takvo rješenje političlke krize zalažu i vijećnici Mosta, kao i HDZ.

Šef splitskog HDZ-a Vice Mihanović rekao je da su novi izbori za Gradsko vijeće i gradonačelnika "jedini ishod koji može donijeti toliko potreban mir ovom gradu".

"U suprotnome, Split čeka ozbiljna stagnacija jer će čitav grad postati žrtva svog gradonačelnika. Ako ima trunku odgovornosti prema ovom gradu neka sjedne na prvi let za Split i završi ovaj ružan san koji je grad opet doveo na sve naslovnice, dok započeti projekti pate, a o novima nikad nismo ni počeli pričati. Grad Split ne smije biti talac kaznenog postupka protiv zamjenika Ivoševića i ega njegovog šefa, a to se upravo sada događa", poručio je Mihanović dok je Puljak bio u Beču na službenom putu.