Split i Kaštela obilježavaju osnutak 141. brigade

114 HV

Pozivaju se ratni pripadnici brigade, njihove obitelji i prijatelji da sudjeluju u programu obilježavanja: Tako će u 9 sati biti polaganje vijenaca ispred križa na Groblju hrvatskih branitelja na gradskom groblju Lovrinac, a istovremeno i na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima "Malačka“ u Kaštelima.

U 11 sati je misa zadušnica u crkvi Sv. Ante na Poljudu, a u 12.30 sati otvaranje prostorija Kluba 141. brigade (Jeretova 1, Split).
Podsjetimo, odlukom Predsjednika RH i Vrhovnog Zapovjednika OS RH od 12. studenog 1991. godine formirana je 141. brigada HV-a, koja je nastala od pripadnika splitske i kaštelanske samostalne dragovoljačke bojne.

Nedugo po osnutku brigade, dio Prve bojne odlazi u studenom 1991. god. izvršavati borbene zadaće na Južnom bojištu, sprječavajući prodore neprijatelja na Ston i njegovo zaleđe i pokušaje presijecanja RH.

Sredinom prosinca 1991. godine brigada se upućuje na drnišku bojišnicu, gdje se u cijelosti popunjava (ustrojava se 3. i 4. bojna), te na toj bojišnici ostaje do konca srpnja 1992. godine, djelujući na području Moseća i Svilaje, a dio postrojbe sudjeluje i u operaciji Miljevci.

Nakon razvojačenja dijela pripadnika, brigada se ponovno upućuje na izvršenje zadaća na Južnom bojištu, gdje je bila angažirana do sredine listopada 1993. godine.

Jedna borbena skupina postrojbe sudjeluje u operaciji Peruča, a od veljače 1993. godine 1. bojna je ponovno na drniškoj bojišnici, a početkom ožujka iste godine 1. i 2. bojna sa zapovjedništvom brigade i podstožernim postrojbama odlaze na bojišnicu u zadarsko zaleđe, a njima se u listopadu 1993. godine po povratku s Južnog bojišta pridružuju i ostale postrojbe brigade.

Krajem travnja 1994. godine brigada odlazi u pričuvu, da bi se ponovno mobilizirala u punom sastavu u sklopu priprema za provedbu operacije Oluja. I toj operaciji postrojba je dala znakovit obol i zajedno s drugim postrojbama sudjelovala u oslobađanju okupiranih hrvatskih prostora, a bila je angažirana i u oslobodilačkim operacijama Maestral i Južni potez.

Koncem 1995. godine dolazi do razvojačenja najvećeg dijela pripadnika postrojbe.

Na ratnom putu 141. brigade život je izgubilo 59 njenih pripadnika, a jedan pripadnik se vodi kao nestali. Odlukom Vrhovnika OSRH 141. brigada HV-a za doprinos u Domovinskom ratu odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog.

dalmacija news