VIDEO  Splićani na prosvjedu zbog ubojstva mladog Luke

Prosvjed u Splitu zbog ubojstva Luke
Ivo Cagalj/PIXSELL

Splićani su u velikom broju pristigli ispred zgrade Županijskog suda. Ovdje je u 16 sati započeo prosvjed pod imenom 'Danas Luka, sutra ja'. Stravično ubojstvo mladog Splićanina je, između ostalog, pokazalo aljkavost pravosudnog sustava.  Antu Rušića (31) tereta za obično ubojstvo za što bi mogao dobiti od pet do 20 godina zatvorske kazne.

"Ja osim Duje imam kćer od 22 godine, a to je mogla bit ona. Mislim da smo mi svi građani vlasnici naše zemlje, kakva god bila i mislim da mi svi svojom aktivnošću možemo nešto promijenit u ovoj zemlji. Posao koji radim, ako želim veću plaću moram je itekako zaradit. Dajemo sucima veće plaće, nikakav problem, izvolite odrađujte svoj posao. Nemojte da postupci traju 25 godina, to je duže od Lukinog života", započela je Dijana Aničić iz udruge Anđeli.

"Želim da se Lukin predmet i svi slični predmeti promptno rješavaju. Krivci se znaju, nemojmo zatvarat oči. Sutra to mogu biti vaša djeca. Luka je dijete svih nas, ne samo od Tonija i Katje sin. Ja sam ga poznavala, poznajem njegove roditelje, tugu i bijes vam ne mogu opisat. Zbog čega? Zbog nekog tko ima dosje metar i pol visine. Nema veze što on nije prije počinio takvo kazneno djelo,. Zna se da je za to sposoban.

Luka je bio vrijedno, veselo i pristojno dijete. Ne znam što bih vam rekla, takvo bi dijete svaka majka poželjela za zeta. Divna obitelj, odgoj, kultura, sve. Danas ćete rijetko doživjet da vam netko u prolazu kaže dobar dan, a on bi rekao dobar dan. Bio je primjer svima nama. I onda ti tu zvijezdu vodilju naše mladosti netko nagazi", zaključila je.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Organizatori će otvoriti pitanja tko pušta ubojice da šetaju ulicama, koliko potencijalnih ubojica šeta ulicama, zašto se ovlasti ne vrate policiji, gdje je kaznena odgovornost sudaca, imaju li suci djecu i čije je dijete tuđe, naveli su na plakatu.

Edita Lučić Jelić, voditeljica prosvjeda na početku je rekla da Lukini roditelji nisu imali snage danas biti s prosvjednicima, ali je u ime obitelji došao Lukin stric Ivica kojeg su okupljeni pozdravili gromoglasnim pljeskom, nakon kojeg je uslijedila minuta tišine.

Okupljenima se zatim obratila Ankica Đikić, jedna od organizatorica prosvjeda, a svoj je govor započela pričom Siniše Glavaševića iz Vukovara, odnosno pričom za roditelje.

"Nema riječi kojima bih se uspjela zahvaliti svima vama. Ipak svi mi u našem Splitu koliko god ga mi voljeli, koliko god bili jaki, koliko god bili navijači, moramo se zapitati gdje smo zakazali? Ovdje je zakazao cijeli sustav. Svi koji rade u odgoju i obrazovanju, zdravstvu, socijali...

Prosvjed u Splitu zbog ubojstva Luke

Svi se trebamo zapitati što radimo na prevenciji ovakvih stvari. nadam se da će poruke ovog prosvjeda odjeknuti cijelom državom. Mi svakako znamo da ćemo mi kao organizatori sve zahtjeve uputiti na adrese na koje trebaju stići, a to je Vlada, Sabor i Ministarstvo pravosuđa".

Navela je još jednom koji su to zahtjevi:

- najveća kazna za počinitelja, a ne kazna za ‘obično‘ ubojstvo

 - odgovornost sudaca za neučinkovitost i dugotrajnost sudskih procesa i donošenje odluka

- poštivanje riječi struke i vještaka kada se radi o osobi opasnoj za sebe i okolinu pri donošenju sudskih odluka

 - strože sudske kazne za višestruka ponavljanja djela

 - mijenjanje kaznenog zakona u svrhu strožeg kažnjavanja zločina (prihvaćanja prijedloga optužnice policije)

- ukidanje blažih kazni za one s dosjeima ili popularno nazivanih ‘otprije poznatih policiji‘

- zatvorske kazne, a ne izricanja mjera opreza za one s dosjeima

- uvođenje nadzornog tijela(interni nadzor) koje kontrolira rad DORH-a u smislu donošenja optužnica i odluka

- zakonsko određivanje dugotrajnosti kaznenih postupaka za teška kaznena djela

- zabrana ranijeg izlaska na slobodu osoba koje su optužene za teška kaznena djela

Navela je kako je i počinitelj ubojstva, također žrtva sustava.