ŠOK NA TRENINGU Jednom od najboljih pripadnika ATJ Lučko pozlilo, umro u bolnici

ATJ Lučko

Pripadnik ATJ-a Lučko jučer je za vrijeme treninga umro na nasipu u Zagrebu, a drugi je završio u bolnici. Kako doznajemo, drugi mladić je trenutno stabilno. Do tragedije je došlo tijekom treninga, bio je to prvi dan redovne obuke. Preminuli je imao 30 godina.

"Bio je to redovni trening. Preminuli pripadnik je izabran među kandidatima kao jedan od najboljih po psiho-fizičkim parametrima", rekao je za Dnevnik.hr zapovjednik ATJ-a Lučko Mate Bilobrk. Preminuli pripadnik je, dodaje Bilobrk, bio u interventnoj policiji, s A kategorijom liječničkog pregleda. "Ekipa iz baze mu je pomagala do dolaska hitne", prepričao je Bilobrk, piše Index.

U međuvremenu se oglasila policija.

"Antiteroristička jedinica Lučko, kao sastavnica Zapovjedništva za intervencije Ravnateljstva policije započela je u ponedjeljak, 5. rujna s provedbom temeljne tjelesne pripreme za 29 svojih pripadnika u kompleksu baze Antiterorističke jedinice Lučko u Zagrebu.

Navedena obuka održava se pod nadzorom instruktora i predstavlja pripremu privremeno raspoređenih djelatnika za selekcijski postupak koji im slijedi, a nakon čega bi najspremniji za stalno bili raspoređeni u Antiterorističku jedinicu Lučko", piše MUP.

Pozlilo mu malo prije kraja treninga trčanja, umro jutros u bolnici

"Navedena obuka uobičajeni je postupak i održava se prilikom svakog prijema novih članova, a prije obuke kandidati prolaze A kategoriju liječničkog pregleda koji obuhvaća detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika te moraju dati suglasnost za provedbu temeljne sigurnosne provjere.  Radi se o najdetaljnijem pregledu koji prolaze pripadnici specijalnih i interventnih postrojbi, policijski ronioci, pripadnici protueksplozijskih službi te pripadnici koji pružaju osobnu zaštitu.  

Tijekom jučerašnjeg dana, koji je bio prvi dan održavanja obuke, kandidati su uobičajeno prema rasporedu započeli dan, a kao posljednja etapa predviđen je trening kondicijskog trčanja", piše policija.

"Neposredno prije dovršetka treninga trčanja, nešto prije 15 sati jedan pripadnik se požalio na slabost, da bi nedugo nakon toga pozlilo i drugom pripadniku. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani. Nažalost, tijekom ranog jutra obaviješteni smo da je jedan pripadnik preminuo dok je drugi stabilno", dodaje se.

"Mrtvo tijelo prevezeno je na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zbog provođenja obdukcije, a policija će, s ciljem utvrđivanja svih činjenica i okolnosti stradavanja, poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Pripadnici Antiterorističke jedinice Lučko su, uoči sutrašnjeg Dana jedinice, pogođeni ovim događajem i izražavaju sućut obitelji svog preminulog člana. Sućuti se pridružuju svi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova RH", stoji na kraju priopćenja.