SMRT JEDNOG OD NAJVEĆIH BALKANSKIH KRIJUMČARA DROGE Mijenjao je identitete, izmicao policiji i trošio kao lord

kokain, droga, milivoj todorović, narkoboss, kokain, zdravko dabo, kokain, švercer
AFP

Nakon proteka sedam godina od uhićenja i tri godine od podizanja optužnice, Općinski sud u Zadru je donio odluku o obustavi postupka protiv Zdravka Dabe, 73-godišnjeg ključnog člana međunarodne krijumčarske mreže kokaina. Dabo, koji je ranije vešto izbjegavao policiju mijenjajući identitete, koristio je dvije putovnice: u Hrvatskoj kao Custer Kruisheer i u Kanadi kao Zdravko Smojver, piše Jutarnji.

Zbog smrti obustavljen postupak

Sutkinja Teodora Projić – Škovrlj donijela je odluku o obustavi postupka nakon što je 13. lipnja provjerom u jedinstvenom registru osoba MUP-a RH utvrđeno da je Custer Kruisheer preminuo 2. svibnja. Važno je napomenuti da suđenje nije započelo prije nego što je postupak obustavljen. U tijeku 2022. godine izdan je samo jedan nalog, a u ovoj godini napisana su dva podneska.

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je izdalo optužnicu u ovom slučaju, koju je Općinski sud u Zadru potvrdio u veljači 2020. godine. Međutim, nije jasno zašto kazneni postupak nije započeo, a ni sam Općinski sud u Zadru nije dao odgovor na to pitanje.

Odvjetnik Branimir Zorica potvrdio je da je Custer Kruisheer preminuo u Zagrebu 2. svibnja nakon teške bolesti.

Organizirao krijumčarenje iz Južne Amerike u Nizozemsku

Zdravko Dabo je uhićen zbog sumnje na šverc kokaina još 2016. godine, nakon tajnog praćenja i prisluškivanja. Tada je podnio ustavnu tužbu kao Custer Kruisheer putem svog odvjetnika Zorice. U tužbi se žalio na povredu svojih ljudskih prava zbog dužeg boravka u zatvoru. Međutim, tužba mu je odbijena jer su istražitelji utvrdili da je zajedno s tada 63-godišnjim Dankom Jurićem iz Zagreba organizirao krijumčarenje kokaina iz Južne Amerike u Nizozemsku. Kokain su skrivali u skladištu 62-godišnjeg hrvatskog državljanina Marka Mušterića u blizini Rotterdama, a potom ga distribuirali preprodavačima u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Istražitelji su otkrili da je Jurić 21. studenoga 2015. godine, na temelju prethodnog dogovora s Kruisheerom, predao paket B.J. s nešto više od kilograma kokaina na području Bokstela u Nizozemskoj. Njegovo zaduženje je bilo da taj teret prekrijumčari u Hrvatsku i preda ga Kruisheeru i Juriću. Međutim, obojica su uhićeni prije isporuke, a 1.060 grama kokaina pronađeno je u Jurićevom teretnjaku.

Prao novac preko EU fondova

Istražitelji su također otkrili da su i Jurić i Dabo imali građevinske tvrtke koje su koristili za pranje novca od prodaje kokaina. Dabo, poznat i kao Custer Kruisheer, često je odlazio u Kartageni u Kolumbiji, središte narkokartela, a u prilog mu nije išlo ni impozantno trošenje novca, čije zakonito stjecanje nije mogao dokazati u Hrvatskoj, jer su istražitelji utvrdili da njegova tvrtka "uopće nije poslovala". On je izjavio istražiteljima da je planirao izgraditi stanove na parceli od 5000 četvornih metara uz investiciju od oko 2,5 milijuna eura. Planirao je dobiti 40 posto sredstava iz EU fondova i ostatak financirati kreditom, te prodajom zemljišta u industrijskoj zoni u površini od 7000 kvadrata kako bi osigurao preostalih 500.000 eura.