"SLOŽNA BRAĆA" U akciji USKOK-a uhićeni poznati boksači

uskok, uhićenja
Bruno Konjević, Sandra Šimunović/HANZA MEDIA

Dan nakon što je policija u akciji kodnog imena "Složna braća", na području Zagreba, Splita i Dubrovnika krenula u finalizaciju akcije protiv ukupno 42 osobe zbog utaje oko 51 milijuna kuna PDV-a, gotovo svi osumnjičenici ispitani su u srijedu navečer i četvrtak ujutru na USKOK-ovim odjelima u Splitu i Zagrebu, a USKOK je protiv njih i službeno otvorio istragu.

Uhićenja su izbjegla dvojica Splićana - Tomislav Šoljić, koji je u bijegu još od lipnja 2020., nakon pucnjave u Kaštel Kambelovcu, u kojoj je ubijen Marijo Boljat zvani Pajkić, a Šoljić neslužbeno osumnjičen za njegovo ubojstvo, te Šoljićev prijatelj Duje Vitaljić, kojega policija u srijedu ujutro nije pronašla na kućnoj adresi, piše Jutarnji list.

Dvojica navodnih organizatora Mirko Vukadin i Goran Novosel ispitani su četvrtak ujutro u prostorijama USKOK-a u Vlaškoj, a obojica su se, kako neslužbeno doznajemo, branili šutnjom. Njihovi odvjetnici Tihomir Mišić i Ljubo Pavasović Visković jučer nisu željeli komentirati optužbe protiv svojih branjenika. USKOK je jučer poslijepodne od zagrebačkoga Županijskoga suda zatražio određivanje istražnoga zatvora protiv ukupno 23-je osumnjičenih, a ostali su pušteni da se brane sa slobode. Dio njih je, kako neslužbeno doznajemo, priznao djela koja im se stavljaju na teret te su iznijeli detaljne obrane.

BIVŠI REPREZENTATIVCI

Naziv akcije "Složna braća" policija joj je navodno nadjenula zbog dvojice osumnjičene braće, boksača Stipana i Luke Prtenjače, protiv kojih je također otvorena istraga zbog sumnji da su za nepostojeće usluge izdavali fakture svojih tvrtki te time pomagali u utaji PDV-a. I Stipan i Luka Prtenjača često su se pojavljivali u medijima, i kao vrlo uspješni borci u klasičnom boksu te savateu, kick-boksu, gdje su osvajali i domaće i međunarodne turnire i bili reprezentativci.

Stipan Prtenjača, pak, u medijima se pojavio i zbog svojega pomalo čudnog obrta, naime, otvorio je kozmetički salon za japansko iscrtavanje obrva, a obojica su imali i građevinske tvrtke. Sada ih obojicu USKOK tereti da su bili dio mreže koju su organizirali Vukadin i Novosel.

Osumnjičenike se tereti da su uz pomoć metode tzv. "nestajućega trgovca", od siječnja 2019. godine, prisvojili sebi ilegalno povrat PDV-a u iznosu od spomenutih 49,9 milijuna kuna te da su na temelju lažnih faktura za uvoz pločica tvrtki iz Austrije utajili još 1,2 milijuna kuna PDV-a prema osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu i primjene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU.

Kako su USKOK i policija danas objavili, osumnjičenici, odnosno tvrtke koje su imali, su, prema nalogu Vukadina i Novosela, jedni drugima fakturirali nepostojeće usluge trgovine raznom robom, najčešće građevinskim materijalom, a zatim bi na temelju tih nepostojećih transakcija tražili povrat PDV-a.

SKUPI AUTOMOBILI

Navedenih 49,9 milijuna kuna, koje su tako zaradili, osumnjičenici su, tvrdi USKOK, međusobno podijelili - dio su zadržali, dio je, pak, uplaćen na račune u inozemstvo, a dio je upotrebljen za kupnju automobila iz inozemstva. Kako je utvrđeno tijekom istrage, Vukadin je vlasnik luksuznoga Mercedesova terenca G-500, koji košta između 1,5 i 3 milijuna kuna, zavisno od modela, te luksuznoga Audijeva karavana A6 avant quattro.

Vrlo je izgledno da će oba vozila ubrzo biti blokirana. Među uhićenima nalaze se i tri vlasnice računovodstvenih obrta, koje su, kako tvrdi USKOK, pomagale osumnjičenicima da prikriju manjkavosti dokumentacije u trenutku kada su se neke od njihovih tvrtki u ožujku ove godine našle pod povećalom splitske Porezne uprave. Najmanje šest mjeseci policija i USKOK tajno su snimali telefonske razgovore osumnjičenike te ih tajno pratili.