Skandalozno: Hrvatski branitelj, umirovljeni bojnik, u policiji zbog 'narušavanja ugleda Hrvatske'!

Hrvatski branitelj, umirovljeni bojnik Franjo Šoljić, časnik bez mrlje na karijeri, pozvan je na obavijesni razgovor u Policijsku postaju Vukovar zbog navodnog kršenja čl. 349. Kaznenog zakona - narušavanja ugleda Republike Hrvatske, njenog grba, himne i zastave. Franjo Šoljić je sin Nike Šoljića, jednog od četvorice braće Šoljić koja su poginula braneći Vukovar. Niko je ubijen u Srijemskoj Mitrovici.

Šoljić je, kako nam kažu njegovi suborci, sudjelovao u "živom zidu" i naguravanju nakon kojeg je skinut prvi dvojezični natpis u Vukovaru. Na razgovor je došao obučen u uniformu Hrvatske vojske i u pratnji suboraca te članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara kako bi dokazao koliko je cijela situacija apsurdna. Na konferenciji za medije održanoj prije obavijesnog razgovora, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara najavio je da će na sve buduće razgovore u policiju branitelji ići u uniformama Hrvatske vojske. Iznio je i podatak da je zbog protivljenja postavljanju dvojezičnih ploča dosad privedeno desetero ljudi, od kojih su protiv devetero suci odbacili prijave.

Šoljićeva baka Kata preminula je 2008. godine.

Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti.

Svake se godine na obljetnicu njene smrti prisjećamo njenih riječi:

„Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj."

Ona se danas vjerojatno - prevrće u grobu.

tjednik.hr