FOTO  Škabrnja: U koloni sjećanja 20.000 ljudi

Škabrnja, kolona sjećanja škabrnja

Jučer je u malome mjestu Zadarskoga zaleđa u ranim kotarima obilježena 27 godišnjica od pada toga sela. Kolona je krenula od Ambara do centra mjesta gdje su kod centralnoga spomen obilježja postavljeni vijenci i zapaljene svijeće za sve ubijene iz Škabrnje i za sve stradale u ovome obrambenom domovinskome ratu. Nakon toga tužna kolona se je zaputila u mjesnu crkvu gdje je svečanu svetu misu predvodimo mons Juraj Jezerinac s velikim zborom svećenika. Nakon svete mise kolona kreće na mjesno groblje svetoga Luke gdje je i centralni križ i spomen obilježje za sve Škabrnjane i Škabrnjanke da polože vijence i zapale svijeće.

U koloni sjećanja sudjelovali s mnogi tako da je u ime predsjednice republike Hrvatske bio načelnik stožera Hrvatske vojske general zbora Mirko Šundov, u ime sabora Milijan Brkić i mnogi drugi političari. Da se prisjetimo pada Škabrnje i maskara civila i Hrvatskih branitelja. U ranu zoru četnici i jugo vojska iz više pravaca napadaju selo branitelji nadjuckim naporima pokušavaju da se obrane, ali u tome ne uspijevaju. Zli neprijatelji ulaze u selo iz podruma i kuća izvlače civile i zvjerski ih muče i na kraju ubijaju ne gledajući koliko tko godina ima tu stradava 43 civila i 15 branitelja da bi se do danas ta brojka popela na 86 nedužnih stradalih.

Za ovaj zločin još nitko nije odgovarao kako ističu mještani Škabrnje i zapovjednik obrane pukovnik u miru Marko Miljanić. Malo mjesto je ali nema kuće da nije nekoga izgubila u ovome obrambenom domovinskome ratu. Nikada nije bila veće kolona tako da je bilo oko 20.000 ljudi iz svih krajeva lijepe naše kao i Bosne i Hercegovine. Što reći na krajunego bilo ne ponovilo se, a zločince pred lice pravde treba izvesti.

Počivali u miru Božjem.

Tekst i foto by:Ivica Lozina