Sjećanje na život i vojnu karijeru bana Jelačića

jelačić ban, Josip Jelačić, obljetnica, Josip Jelačić, Ban Josip Jelačić, Ban Josip Jelačić

Sastavljena od više od 300 izložaka iz Jelačićeve ostavštine, bogate zbirke koje su banovi nasljednici kao cjelinu ostavili Muzeju, ta izložba svjedoči ne samo o banovu životu, nego i o velikom utjecaju koji je ostavio na ovim prostorima poslije smrti. Najveći dio ostavštine potječe s njegova obiteljskog imanja u Novim dvorima, a sam ban potaknuo je stvaranje te goleme zbirke u vlastitoj oporuci gdje je zadužio nasljednike da sačuvaju njegovo ime.
Kako autorica Andreja Smetko napominje u predgovoru kataloga, predmeti iz ostavštine istodobno imaju vrijednost obiteljskih uspomena i povijesnih izvora, te ih se može gledati i kroz prizmu dokumentarizma s daškom sentimentalnosti i nostalgije. Mnogi od izložaka spojeni su u ambijentalni prikaz Jelačićeva okruženja, u kojem je radio i djelovao, te na taj način daju priliku posjetitelju ne samo da vidi, već i da osjeti duh jednog minulog vremena.
Josip Jelačić rodio se 1801. godine u Petrovaradinu, utvrđenom gradu pokraj Dunava u obitelji koja je imala dugu vojničku tradiciju - otac mu je bio fedemaršal austrijske vojske, a djed krajiški kapetan, te je i on sam od ranog djetinjstva odgajan u maniri velikih vojskovođa. Kao mladić pohađao je najelitniju bečku školu gdje se školovao zajedno sa sinovima visokih plemića i generala. Govorio je četiri jezika, bio izvanredan mačevalac, spretni jahač i mudar strateg, te je zbog svojih vrlina vrlo brzo napredovao na ljestvici tadašnje vojne hijerarhije.
Međutim njegov uspjeh ne zaustavlja se samo na nizanju činova i odlikovanja, već je predano posvećen borbi za boljitak hrvatskog naroda, očuvanja našeg jezika, kulture i tradicije pred opasnostima koje mu prijete od ugarskih plemića i s bečkog dvora.
Jelačićevu osobnost opisao je riječima njegov brigadirni general Kempen koji je za bana rekao da je »prožet sviješću o časti, spaja u sebi plemenitost srca i dobrote, njegov vatreni duh čini ga malo razdražljivim, ćudorednost mu je odlična, držanje prijazno, a u ophođenju s podređenima više je dobroćudan nego strog«.
Tek što posjetitelji krenu u obilazak izložbe u Hrvatskom povijesnom muzeju, naići će na jednu sliku čije proporcije zauzimaju pola zida, ulje na platnu koje je 1850. godine naslikao njemački slikar Franz Adam i na izuzetan način prikazao bitku kod Schwechata, jednu od najvećih Jelačićevih pobjeda kada je na ravnici ispred Beča slomljena mađarska revolucija.
Iako je riječ samo o slici, Adamovo djelo dopustit će gledatelju da se na trenutak vrati u prošlost i osjeti kako su ratovi nekad izgledali - jesensko nebo prošarano tamnim oblacima i dimom, vojničke formacije u pokretu, tisuću pušaka uperenih u neprijatelja, zveket mačeva i miris baruta, isprekidano disanje pješadije u trku i propinjanje konja u galopu, grad u plamenu i moćni topovi čija preciznost s uzvisina može odlučivati o konačnoj pobjedi ili porazu.
Upravo je 1848. godina, kada se i odigrala spomenuta bitka, najvažnija u Jelačićevu životu. Tijekom tih 12 mjeseci odigrali su se događaji koji su od njega učinili istaknutu povijesnu figuru - u travnju ukida kmetstvo, u ljeto nakratko ujedinjuje sve hrvatske zemlje pod austrijskom krunom, slama mađarsku revoluciju pred samim bečkim zidinama, kasnije te godine s vojskom ulazi u Budim i u Peštu i okončava sukobe, a za zasluge ga odlikuje sam ruski car Nikola I. ordenom Sv. Andrije.
No osim vojničke i političke karijere, svima već dobro poznate, izložba »Uspomene na jednog bana«, nudi uvid, ili barem smioni pokušaj, u to kakav je Jelačić bio obiteljski čovjek - muž, otac, sin, brat i prijatelj.
Tako se u Hrvatskom povijesnom muzeju, osim njegove vojničke opreme i odlikovanja te prikaza velikih bitaka, može vidjeti i pregršt osobnih predmeta i portreta njega i obitelji. Od kolekcije banovih lula, novčanika, zbirka pjesama koje je pisao i pisaćeg stola na kojem su nastajale, raznih odjevnih predmeta, prstena s obiteljskim grbom, pa sve do namještaja iz Novih dvora gdje je živio i uvojka kose njegove majke.
Posebni dio izložbe posvećen je i njegovoj supruzi Sofiji Jelačić koju je oženio 1850. godine, te banovu pogrebu i utjecaju koji je ostavio za sobom u obliku plaketa, medalja, spomen-ploča i ostalih posveta koje su mu ukazane nakon smrti.
»Moje ime pripada povijesti, ona će pisati o meni, ali o onome što se krilo u mom srcu nikad neće kazati«, riječi su bana Jelačića koje je izrekao pred sam kraj svoga života i čija zagonetnost može biti najveći izazov i poticaj da se posjeti Hrvatski povijesni muzej i krene na putovanje kroz vrijeme, stazom na kojoj se stvarala povijest naše domovine.
Pismo Bana Jelačića

Spomenik banu
Spomenik banu Josipu Jelačići podiže se i otkriva 16. prosinca 1866. godine na glavnom trgu u Zagrebu. Ostaje tamo osamdeset godina sve do 25. srpnja 1947. godine, zatim se 43 godine čuva u zagrebačkoj Gliptoteci i ponovo vraća 16. listopada 1991. na njegov rođendan. Osim spomenika u čast Jelačiću i novčanica od 20 kuna nosi njegov portret, a na 200. obljetnicu rođenja bana Josipa Jelačića 16. listopada 2001. godine, Hrvatska pošta izdaje set poštanskih maraka i dopisnicu sa spomenikom bana Jelačića.

 

vjesnik.hr