SITNIŠ PREVARE Zagrepčanki umjesto centi podvalili feninge

fening sitni novac

Prošlo je četrnaest mjeseci otkako je Hrvatska napustila kunu i uvela euro kao službenu valutu pa je za pretpostaviti da su i građani navikli na euronovčanice i eurokovanice.

Neki, pak, zlorabe činjenicu da je euro ovdje još uvijek relativno “friška” valuta i da se mnogi još ne snalaze ili ne paze dovoljno baratajući gotovinom, pogotovo kovanicama.

HNB redovito upozorava na prijevare s krivotovrenim novčanicama eura i informira građane kako da prepoznaju lažne novčanice. No, građane se vara i na sitno, u centima, što je prevara koju je lakše utvrditi, ali i mnogo teže dokazati pa prevarenom građaninu najčešće preostane da odmahne rukom i kaže “ah, to su samo centi”, piše N1.

“Pružim ruku, ne gledam, spremim…”

Zagrepčanka Katica dvaput je u nekoliko tjedana bila žrtvom takve sitniš-prevare. Umjesto eurocenti, uzvratili su joj bosanskohercegovačke feninge. Oba puta kovanice od 20 feninga. Vrijednost tih 20 feninga otprilike je 10 eurocenti, ali je pitanje umjesto kojih eurokovanica su joj “podvaljene” ove. I što s njima kada ih, poput gospođe Katice, naknadno uočite u novčaniku.

“Ljuta sam k’o ris. To su mi vratili sa sitnišima. Pružim ruku, ne gledam, spremim. Prvi puta sam te feninge našla prije tri tjedna kada sam bila u ljekarni. Nisam imala naočale pa sam ljekarnici pružila šaku sitniša, a ova mi veli da su tu i bosanski novci. I prijateljica jedna isto je tako dobila taj bosanski sitniš”, ispričala je.

Pretpostavlja da su joj feninge “uvalili” na tržnici. Svjesna je da je teško dokazati prevaru, čak i namjeru, jer i onaj tko uzvrati takve kovanice može reći da su njemu također bile podvaljene, a da to nije uočio.

“Ja sam se u ljekarni jako začudila feninizma pa sam ljekarnicu pitala “a kaj bum sada s tim penezima” na što mi je ona u šali rekla da ih promijenim u mjenjačnici. Sada ću gledati što mi vraćaju. Ovi feninzi su tamniji, ali su i centi iz drugih zemalja tamniji, no ne tako jako tamni”, rekla nam je gospođa Katica.

Kaže da inače ne bi pravila dramu oko toga, ali ovoga puta želi upozoriti druge da ne budu neoprezni poput nje.

“Ljudi, kontrolirajte uzvraćeni novac jer prave bedake od nas”, poručila je.

Podvaljuju tursku liru i tajlandski baht

Nedugo nakon uvođenja eura u Hrvatskoj građane se upozoravalo na moguća varanja s kovanicama, ali onima veće vrijednosti – od 1 i 2 eura. Tim dvjema eurokovanicama jako su slične kovanice 1 turske lire i 1 tajlandskog bahta. No sva sličnost na tome staje jer jedna turska lira vrijedi tek 0,05 eura, a jedan tajlandski baht još manje – 0,02 eura pa je i prevara u tim slučajevima veća.

Na stranicama HNB-a stoje uputstva i upozorenje da sumnjiv gotov novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju.

“Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku”, ističu.

HNB ondje ima upozorenje i na lažne kovanice, ali nema preciznih uputstava za prevare s nekrivotvorenim, a uzvraćenim kovanicama koje u nas nisu službena valuta. Malo je vjerojatno da će netko s uzvraćenim bh feninzima ili kovanicom turske lire ići prijavljivati slučaj policiji.

Zato, prema savjetu gospođe Katice, ne preostaje drugo do opreza i naočala na nosu, tko ih nosi.