ŠESTOGODIŠNJAKA UGRIZAO POSKOK Bijesni roditelji tvrde kako nigdje u NP Paklenica nije bilo znakova upozorenja na zmije

poskok,paklenica,ujed,dječak
telegram.hr

Šestogodišnjeg dječaka iz Belgije prošlog je tjedna ugrizao poskok dok je s obitelji šetao Nacionalnim parkom Paklenica, javlja portal RTL televizije Danas.hr. Otrovnica je ugrizla malog Thibautsa kada se obitelj zaustavila pokraj rijeke. Dječak se uhvatio za granu na kojoj se nalazio poskok, koji ga je ugrizao za prst.

Roditelji nisu bili sigurni radi li se o zmiji otrovnici, sve dok Thibauts nije počeo osjećati slabost. Kako se nesreća dogodila na mjestu na kojem nije bilo mobilnog signala, Belgijanci su se odlučili vratiti na ulaz u park, ispričao je dječakov otac za Nieuwsblad.

Otac ga je nosio na ramenima i to je bio jedan od poteza koji mu je spasio život. Naime, da je maleni hodao, krv bi brže kolala i otrov bi se brže proširio tijelom. Na ulazu u park dočekali su ih pripadnici HGSS-a i djelatnici parka koji su ih prevezli do bolnice.

‘Bilo je kao u filmu, otrov se polako širio’

Majka dječaka je uslikala zmiju i kad su stigli do Hitne dileme nije bilo, radilo se o otrovnici. Dječak je dobio protuotrov u zadarskoj bolnici. No, budući da tamošnji djelatnici nikada nisu vidjeli dijete koje je ugrizao poskok, nisu znali kako će ono reagirati ni koja je preporučena doza.

“Bilo je kao u filmu. Otrov se polako širio s mjesta ugriza, a uzrokuje smrt ako stigne do srca. Kod Thibautsa je otrov stigao do pazuha”, ispričao je njegov otac Alexander. On je za Nieuwsblad kazao kako su liječnici u Splitu odlučili motriti malenog zbog opasnosti od prestanka rada bubrega i tromboze.

“Bio je sam na intenzivnoj, smjeli smo doći samo na sat vremena. Srećom sada možemo provesti cijeli dan s njim”, kazao je. “Liječnici su morali raditi rezove na njegovoj ruci da oslobode pritisak. Kada to zacijeli moći ćemo otići”, dodao je i kazao kako se povratku u Belgiju nadaju početkom ovog tjedna.

Ravnateljica: ‘To je iznimno rijetko’

Roditelji kažu kako žele upozoriti turiste na opasnost za koju ni oni sami nisu znali. “Nigdje nije bilo znakova upozorenja na ovo”, tvrdi otac dječaka.

Ravnateljica Nacionalnog parka Paklenica, Natalija Andačić, je pak istaknula kako su ugrizi otrovnica izuzetno rijetki. “Sjećamo se samo jednog slučaja da je poskok ugrizao posjetitelja parka u posljednjih dvadesetak godina”, kazala je.

Dodala je i kako su djelatnici parka uvijek tu, spremni priskočiti u pomoć, kao i da se takve intervencije u koordinaciji s HGSS-om odrade puno brže i kvalitetnije.