ŠEF SOA-e IZ GRČKE "Boysi nisu ni svjesni optužbi protiv njih"

Daniel Markić SOA

U Grčku je, bez službene najave, s premijerom Andrejom Plenkovićem otišao i šef SOA-e Daniel Markić.

"Cilj nam je riješiti situaciju s našim državljanima koji su po grčkim zatvorima. Svaki od nas, oba ministra, predsjednik vlade pa i ja smo razgovarali sa svojim kolegama ovdje u Grčkoj. Cilj je, naravno, riješiti tu situaciju - i kratkoročno da nam se državljani vrate što prije", rekao je, prenosi RTL.

Na pitanje kolika je šansa da će Grčka ustupiti kazneni progon Hrvatskoj, Markić je rekao: "Situacija je relativno teška. Optužbe pred kojima su se našli su teške. Naši državljani koji su u zatvoru nisu ni svjesni koje su to optužbe pa se nadamo da ćemo uspjeti naći zajedničko rješenje s grčkim vlastima", poručio je Markić.

"Niti smo mi fašistička država, niti je Grčka banana država"

S grčkim vlastima, poručio je, razgovaraju o svemu i razmjenjuju informacije.

"Cilj je stvoriti povjerenje. Niti smo mi fašistička država, niti je Grčka banana država. To su dvije funkcionalne države, zemlje EU i NATO-a i u tom smislu moramo surađivati. Konačni cilj je kao i uvijek borba protiv nasilja, želimo pomoći našim državljanima. 

Ne zaboravljamo da ono što su napravili nije dobro i pokušat ćemo to u budućnosti spriječiti. Naše policije su prethodno surađivale, imali smo određene spoznaje koje smo podijelili s našim kolegama. Što se dogodilo kad su navijači stigli ćemo pokušati razjasniti". rekao je šef SOA-e.

Na pitanje je li obračun dogovoren odgovorio je:

"Ne bih komentirao da slučajno ne bih otežavao situaciju našim državljanima, ali prilično vam je jasno kako navijačke skupine funkcioniraju inače. One nasilničke skupine", rekao je. "Hrvatske institucije spremne su sve učiniti da bi pomogle grčkom pravosudnom sustavu. Hrvatska garantira da će sve moguće mjere kako bi, ako dođe do osude, sve bilo izvršeno u Hrvatskoj", poručio je na kraju.

Plenković: Na Grčkoj je odluka o transferu kaznenog postupka u Hrvatsku

Na grčkim vlastima je odluka o ustupanju kaznenog postupka protiv hrvatskih navijača Hrvatskoj, ali Hrvatska je za to spremna, rekao je danas u Ateni premijer Andrej Plenković. 

"To ovisi o grčkim vlastima. U slučaju da grčke vlasti izraze interes za ustupanje, mi smo za to spremni", rekao je Plenković hrvatskim novinarima nakon sastanka s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Dodao je da su hrvatske vlasti "učinile sve" što su mogle u okviru svojih ovlasti. 

Malenica: Grci su tražili dosjee uhićenih

Ministar pravosuđa Ivan Malenica rekao je hrvatskim novinarima da je Grčka zatražila podatke iz kaznene evidencije za svih 102 hrvatskih državljana.  Malenica je rekao da se na bilateralnim sastancima s grčkim političarima nije razgovaralo o dijelu hrvatskih navijača za koje se pretpostavlja da su došli u Grčku, ali nisu uhićeni. 

Na pitanje novinara zašto nema još službenih tjeralica za njima, Malenica je rekao da je to pitanje za grčke vlasti i njihovo ministarstvo unutarnjih poslova. 

Radman se sastao s grčkim ministrom

Grčki ministar vanjskih poslova Giorgos Gerapetritis primio je šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana u grčkom ministarstvu vanjskih poslova. Obojica su dali kratke izjave novinarima nakon susreta. 

Navijački neredi u Grčkoj bili su tema razgovora dvojice ministara, rekao je hrvatski ministar. Grlić Radman je ponovio dio hrvatskih zahtjeva prema grčkim vlastima da se hrvatskim državljanima "zajamči sigurnost u zatvorima". "Očekujemo brzo, učinkovito i pravično suđenje", naglasio je hrvatski ministar. 

Grlić Radman je poručio još da Hrvatska i Grčka nemaju otvorenih pitanja i da je trgovinska razmjena u stalnom porastu.  Razgovarali su o razvijanju područja od zajedničkog interesa, odnosno o IT sektoru, energetici, drvnoj industriji, povezivosti, konkretno o važnosti uspostavljanja zračne linije", dodao je ministar.

Obojica ministara obišla su u ponedjeljak BBB-ovce u grčkim zatvorima. Grlić Radman posjetio je osmero navijača u Korydallosu, najvećem grčkom zatvoru na zapadnoj periferiji Atene, a Malenica sedmero navijača u Halkidi. "Mi brinemo o hrvatskim državljanima koji su u bilo kakvoj vrsti problema diljem svijeta. Rekao sam da je ova situacija više nego neobična", rekao je Plenković.